1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Амплиго - новото решение на Синджента срещу голям брой неприятели

Амплиго - новото решение на Синджента срещу голям брой неприятели

Препаратът има двоен механизъм на действие

Амплиго е двукомпонентен инсектицид с контактно и трансламинарно действие срещу основните вредители при зеленчуци полско производство, царевица и сладка царевица. Продуктът е формулиран от две активни вещества, които са с абсолютно различен механизъм на действие и по този начин дават две основни предимства на производителите. Първото предимство е тоталния контрол върху всички стадии от развитието на вредителите (яйце, ларва и възрастно), второто основно предимство на тази двукомпонентна формулация е липсата на риск от поява на резистентност. Допълнителен бонус за производителите е течната комбинирана формулация, която не изисква комбиниране с други продукти, а това от своя страна улеснява операциите и намалява риска от евентуални грешки при комбинирането на отделни продукти. 

Едното активно вещество, ламбда-цихалотрин,  е един от най-силните и стабилни като формулация пиретроиди в практиката. Това активно вещество притежава контактно-стомашно действие, то преминава много бързо през кутикулата на вредителите, като проявява силен  „нокдаун“ ефект през всички фази от развитието на неприятеля. Вследствие на което преустановява храненето и причинява липса на ориентация на насекомите. Ламбда-цихалотрин има отличен ефект срещу възрастните и частичен ефект срещу ларвите. Другото активно вещество хлорантранилипрол притежава много силен ефект срещу ларвите на неприятелите от разред Lepidoptera, но също така има и страничен ефект срещу вредителите от разред Coleoptera и  Diptera. След приложение, част от активното вещество остава на повърхността, където влиза в първоначален контакт с неприятеля и също така осигурява ово-ларвицидното действие, което се проявява още при прегризването на обвивката на яйцето (хорион) от ларвата; останалата част на активното вещество навлиза в растителната тъкан. Инсектицидът навлиза в насекомите чрез поглъщане, но понякога преминава и чрез абсорбция през кутикулата.

Предимства

  • Широкоспектърен инсектицид – контролира много неприятели                  
  • Бърз първоначален ефект и дълго последействие                                   
  • Две активни вещества – два различни механизма на действие
  • Гъвкаво приложение – почти до самото прибиране на продукцията
  • Силно ефективен срещу резистентните форми от разред Lepidoptera
  • Икономически по-изгоден заради редуциране на приложенията
  • Устойчива на високи температури формулация
  • По-безопасен от обикновените пиретроиди
  • Ниски дози на третиране
  • Висока надеждност и сигурност за производителите
От няколко минути до няколко часа след поглъщане на активното вещество ларвите спират да се хранят, губят ориентация, парализират се и умират.  22222222222_379

Амплиго притежава нова модерна формулация ЗК, която е комбинация от КС (микрокапсулирана ЗЕОН технология) и СК (суспензионен концентрат). Благодарение на иновативната ЗЕОН технология, активното вещество е напълно защитено в рамките на микрокапсулите, които са 10 пъти по-дребни (фини) в сравнение с обикновените.  Това предимство води до оптимално разпределение на активните вещества върху растенията. Допълнително добавените UV активатори увеличават стабилността на формулацията и я предпазват от ултравиолетовата деградация на слънцето.


Механизъм на действие
Амплиго има двоен механизъм на действие, което му позволява да атакува неприятеля по два абсолютно различни начина, което от една страна води до тотален контрол над всички стадии от развитието на вредителите, а от друга свежда до минимум риска от поява на резистентност. Ламбда цихалотрин действаа върху натриевите канали в нервните клетки, вследствие на което се наблюдава дезориентация на вредителите. Хлорантранилипрол атакува рианидиновите рецептори, вследствие на което се нарушава правилното функциониране на мускулите, парализа и смърт.

33333333333333_520

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.