1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Според експерти през 2016 г. се очаква ръст в млекопроизводството

Според експерти през 2016 г. се очаква ръст в млекопроизводството

Все повече малки производители ще отпадат от пазара, а големите ще увеличават стадата си

През следващата година се очаква ръст на производството на мляко в цял свят, според експерти. Това ще е свързано със структурни промени във фермите. Анализатори прогнозират консолидация – все повече малки производители ще отпадат от пазара, а големите ще увеличават стадата си. С по-доброто качество на фуражите и по-добрите грижи за животните ще расте и тяхната млечност пише DPA.

370 млекопроизводители и представители на фирми за преработка ще се съберат на 25-тия ежегоден конгрес на клуба "Европейски млечни фермери", който започва в сряда в северногерманския град Рощок. Основна тема на форума е бъдещето на сектора след отпадането на млечните квоти в Европейския съюз. В програмата на конгреса са включени посещения на ферми в околността на Рощок, сред които е и голямо стопанство с 1750 крави в западната част на провинция Мекленбург-Предна Померания.

Клубът "Европейски млечни фермери" е основана през 1990 година от Германското земеделско общество и Федералния институт за аграрни науки, заедно с фермери от цяла Европа. Целта е да се създават контакти между стопани, преработватели и търговци за обмен на опит и знания. До момента България не е представена.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.