1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Леко повишение отбелязват цените на бялата кристална захар

Леко повишение отбелязват цените на бялата кристална захар

На тържищата в различните области захарта се търгува в ценовия интервал от 1,12 лв./кг в Добрич до 1,43 лв./кг във Варна

 

По данни на ДКСБТ през периода 17 - 24 юни 2015 г. средните цени на едро и на дребно на бялата кристална захар за страната отбелязват леко повишение.

Средно за страната, цената на едро на бялата захар е 1,24 лв./кг, с 0,8% по-висока на седмична база. На тържищата в различните области захарта се търгува в ценовия интервал от 1,12 лв./кг до 1,43 лв./кг, съответно в Добрич и Варна. В голяма част от областните центрове се наблюдават разнопосочни седмични изменения на цените на едро, в диапазона от -3,1% (Сливен) до +5,2% (Хасково).

Средно за страната, цената на дребно на захарта в големите търговски вериги (ГТВ) бележи леко седмично повишение с 0,7%, до 1,51 лв./кг. По области, в големите супермаркети захарта се търгува в ценовия диапазон от 1,27 лв./кг (Стара Загора) до 1,70 лв./кг (Пазарджик). В десет области се регистрира седмично повишение на цените, в рамките на 0,7 – 3,2% (Бургас, Враца, Монтана, Сливен и Ямбол). Единствено в област Пловдив захарта поевтинява – с 1,3%.

В другите търговски обекти (ДТО) захарта се търгува на цени от 1,33 лв./кг (Стара Загора) до 1,65 лв./кг (Враца). Промяна на цените спрямо предходния седмичен период е налице в шестнадесет области – повишение в интервала от 1,2% (Монтана) до 9,4% (Ямбол). В резултат, средната цена на дребно на захарта се повишава с 2,7%, на седмична база, до 1,52 лв./кг.

Цените на захарта в ДТО са средно с 0,01 лв./кг по-високи от тези в големите супермаркети, като най-голяма разлика в тази посока се наблюдава в Търговище – 0,15 лв./кг. В дванадесет области цените на захарта в по-малките магазини са между 0,02 (Габрово) и 0,27 лв./кг (Смолян) по-ниски спрямо тези в големите супермаркети. 

Маржът между цените на едро на захарта и тези на дребно е средно 0,27 лв./кг за ГТВ и 0,28 лв./кг за ДТО. Най-голяма разлика се наблюдава за големите супермаркети в Смолян и Ямбол – 0,46 лв./кг, а за по-малките магазини – в Ямбол – 0,50 лв./кг.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.