1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Белгийско решение за оползотворяване на хранителните отпадъци

Белгийско решение за оползотворяване на хранителните отпадъци

Предложението предвижда създаването на интернет платформа

Белгийски експерти са предложили авангардни решения за оползотворяване на хранителните отпадъци по време на форум за иновативни решения в дистрибуцията на храни.

Участниците са представили  оригинална концепция за обединяване на усилията за солидарност и икономическа ефективност. 

Предложението предвижда създаването на интернет платформа. Тя ще позволи свързването между индустриалци, които имат свръхпроизводство, и организации, които се занимават с предоставяне на хранителни помощи и желаещи да закупят храната. Оригиналността на проекта се състои във възможността  да се закупува храната на цена максимум 60% от пазарната стойност и комисионна от само 3% за посредничество. Предизвикателството е да се избегне конкуренцията с традиционните канали за дистрибуция. Решението е насочено към използването на повредени плодове и зеленчуци и други храни, залежали по рафтовете.

Платформата работи в Белгия от октомври 2014 г. и е позволила да се оползотворят близо 25 тона продукти, като част от тях идват директно от производителите. В момента се разглежда възможността за стартиране на подобна платформа в Холандия и Франция. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.