1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Евродепутатите обсъждат как да се помогне на фермерите

Евродепутатите обсъждат как да се помогне на фермерите

Необходимо е да се нямерят нови пазари за млечните продукти, плодовете и зеленчуците

Евродепутатите ще обсъдят на 6 юли начините да се помогне на земеделските производители на млечни продукти, плодове и зеленчуци в ЕС, като се засили влиянието им при договаряне, конкурентоспособността и способността да издържат на пазарните кризи. Двата проекта за незаконодателни резолюции, които ще бъдат гласувани на 7 юли, ще поискат от Европейската комисия да осигури различни възможности за износ на продукцията от ЕС, изключена от руския пазар.

В двата проекта за необвързващи резолюции, единия за млякото и млечните продукти, а другия за плодовете и зеленчуците, евродепутатите настояват, че ЕС трябва да балансира по-добре веригата на предлагането на храни, да подобри допълнително контрола на пазара на мляко, да въведе по-добри инструменти за справяне със смущенията на пазара и да предостави допълнителни стимули за млекопроизводителите и производителите на плодове и зеленчуци, които да обединят силите си в организации на производителите.

Евродепутатите също така да насърчават страните членки да използват по-добре инструментите от "Пакета за мляко", имайки предвид, че квотният режим за мляко и млечни продукти в ЕС изтече на 31 март тази година. Членовете на ЕП призовават Европейската комисия да помогне на фермерите и селскостопанските производители да намерят нови пазари, особено сега, когато Русия удължи ембаргото върху храните от ЕС.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.