1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. В България се наблюдава тенденция към уедряване на свиневъдните стопанства

В България се наблюдава тенденция към уедряване на свиневъдните стопанства

През 2014 г. в страната са произведени общо 67 442 тона свинско месо

През 2014 г. се наблюдава тенденция на концентриране на отглежданите свине в страната в по-малко на брой, уедрени стопанства, което позволява постигането на по-висока ефективност на производството.

По данни на отдел „Агростатистика” на МЗХ, към м. ноември 2014 г. в страната се отглеждат общо 533,1 хиляди броя свине. Това е с 5,7% по-малко спрямо година по-рано, основно поради намаление на малките стопанства с до 9 животни, произвеждащи предимно за собствена консумация, които са най-сериозно засегнати от постепенното влошаване на възрастовата структура на населението в селските райони.

Същевременно, броят на свинете, отглеждани в стопанства с между 400 и 999 животни се увеличава с 27,9% на годишна база, а този на свинете в стопанства с 1 000 и повече животни - със 7,1%.

Към края на 2014 г. средният размер на свиневъдните стопанства нараства до 24,8 броя животни (при 9,8 броя през 2013 г.), като 85,6% от всички свине в страната се отглеждат в стопанства с 1 000 и повече животни (при 75,4% през 2013 г.).

По данни на отдел „Агростатистика” на МЗХ, през 2014 г. в страната са произведени общо 67 442 тона свинско месо (68,6% от общия добив на червено месо) - със 7,5% по-малко спрямо 2013 г., поради спад на добива директно в стопанствата, докато при този в кланиците се отчита леко увеличение.

Добивът на свинско месо директно в животновъдните стопанства бележи спад от 33,1% спрямо 2013 г., в резултат на комбинация от намаление на закланите свине с 30,7% (до 159 хил. броя) и малко по-ниско средно живо тегло от 128,5 кг.

През 2014 г. отново е налице увеличение на вноса на свинско месо. По предварителни данни на НСИ, през 2014 г. в страната са внесени общо 121,8 хил. тона свинско месо и сланина – с 14,3% повече спрямо предходната година, доставени изцяло от ЕС. В сравнение с предходната 2013 година се отчита увеличение на вноса на прясно, охладено и замразено свинско месо, докато този на пушено и осолено месо, който по принцип е ограничен, се свива. Най-големи количества свинско месо и сланина са доставени от Испания (26,5 хил. тона), Германия (26,1 хил. тона), Франция (20 хил. тона), Полша (10,9 хил. тона) и Нидерландия (7,9 хил. тона). 

По предварителни данни на НСИ, през периода януари – март 2015 г. в страната са внесени общо 28,9 хил. тона свинско месо и сланина, изцяло от ЕС. Общото количество е с около 4% по-малко спрямо същия период на предходната година.

По отношение на износа през 2014 г. са изнесени общо 2,4 хил. тона свинско месо и сланина - със 7,4% под нивото от предходната година, под влияние на по-ниското производство през годината. По видове продукти, износът на охладено, пушено и осолено свинско месо намалява спрямо 2013 г., докато този на замразено месо и сланина бележи ръст. Малко над половината от общо изнесените количества свинско месо и сланина през годината са насочени за ЕС – общо около 1,3 хил. тона, което е с 38,6% по-малко в сравнение с предходната година. Основни търговски партньори в рамките на Съюза остават съседните Гърция (851 тона) и Румъния (203 тона). Износът за трети страни се увеличава над два пъти спрямо 2013 г., достигайки общо 1,1 хил. тона, поради нарастване на количествата, насочени за Казахстан (339 тона), Армения (280 тона) и Македония (217 тона).

По предварителни данни на НСИ, през първите три месеца на 2015 г. са изнесени 413 тона свинско месо и сланина (в т. ч. 344 тона - охладено и замразено месо, 60 тона – сланина и 9 тона - осолено, сушено или пушено месо) - над 2 пъти повече спрямо същия период на предходната година. По-съществени количества са насочени към Румъния (87 тона), Кипър (73 тона), Македония (63), Гърция (64 тона) и Туркменистан (59 тона).

През 2014 г., както и от началото на 2015 г., цените на българското трупно свинско месо като цяло следват тенденцията на европейския пазар, като се движат чувствително над средното ниво за ЕС. По данни на Европейската комисия (ЕК), средногодишната цена на българско трупно свинско месо клас Е за 2014 г. е 376 лв./100 кг – с 23% над средната за целия ЕС. След постепенно понижение, наблюдавано от м. юли 2014 г. до януари 2015 г., през периода февруари – април 2015 г. средната цена на трупно свинско месо за ЕС се покачва. При българската цена известно повишение се отчита малко по-късно – през април 2015 г. Средно за четирите месеца на 2015 г., българската цена на свинско трупно месо е с 21% над средната за ЕС.

През 2014 и 2015 г. продължава да се прилага стартиралата в края на 2012 г. схема на държавна помощ за реализиране на доброволно поети петгодишни ангажименти за хуманно отношение към свинете. Субсидиите се предоставят годишно и покриват допълнителните разходи или пропуснатите доходи, свързани с тези ангажименти. През 2014 г. по схемата са изплатени общо 24 млн. лева на 93 бенефициенти.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.