1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. В Монтана се случват епизодични сделки за продажба на зърно

В Монтана се случват епизодични сделки за продажба на зърно

Цената варира между 280 и 300 лв. за тон

Основен проблем пред зърнопроизводителите в момента е липсата на пазар и складова база за съхранение на продукцията. В област Монтана почти не се случват сделки, а цената е под себестойността на пшеницата.

Ниската изкупна цена и разходите за производство не покриват себестойността на произведеното зърно, твърдят фермери. За печалба не може да се говори.  

В Монтана се случват епизодични сделки за продажба на зърно. Цената варира между 280 и  300 лв. за тон. Ниската изкупна цена е принудила мнозина от земеделските производители да я затворят на склад до по-добри времена.

Свитото потребление, липсата на мелници и фуражни заводи, които в миналото са изкупували огромна част от произведеното зърно са една от причините за липсата на пазар. От друга страна кризата в Гърция оказва натиск върху търговията, смята Ангел Недялков. 

Повечето от сделките, които са се случили у нас тази година са били на зелено, на цена 260 лв., далеч под себестойността, но така земеделските производители са си гарантирали сигурен пазар, а и са спестили средства от складова база.

Автор: Диана Александрова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.