1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Европа пламна от фермерски протести

Европа пламна от фермерски протести

При среща на президентите на земеделските съюзи на Германия и Ирландия е постигнато споразумение за общи действия

Продължава недоволството на френските фермери, които протестират срещу ниските изкупни цени на млякото и месото. По техният пример германски стопани също започнаха протести.

След като през изминалата седмица французите блокираха магистрали и основни пътища в страната, в нощта срещу понеделник те затвориха граничните пунктове с Германия в областта Елзас, за да спрат камиони с аграрни продукти от съседната държава. Засегнати са били шест пункта, от които пет са били мостове над граничната река Рейн. В блокадите са участвали над 1000 трактора.

Друга форма на протест бе пускането на свине в голям супермаркет в град Ажан, Южна Франция. С тази акция местните свиневъди искали да обърнат внимание на ниските цени.

В Германия няколко десетки млекопроизводители протестираха пред централата на голяма преработвателна компания. Животновъди от Ирландия също недоволстват от ниските цени и настояват за намеса на Брюксел. При среща на президентите на земеделските съюзи на Германия и Ирландия е постигнато споразумение за общи действия. Двете страни настояват за европейски средства за разработването на нови пазари и за преодоляването на временни парични затруднения. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.