1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Кипърско сирене ще получи европейска защита

Кипърско сирене ще получи европейска защита

Искането за европейска защита на продукта има не само кулинарно или икономическо значение

Двете части на разделения средиземноморски остров Кипър забравят политическата си вражда, когато става дума за местни кулинарни специалитети.  Такъв е и случаят със сиренето халуми, за което те настояват да получат сертификат за защитено географско наименование от Европейския съюз.

Аромат на мляко и мента и солен вкус – така производителите на острова описват сиренето, което на гръцки се нарича халуми, а на турски - хелим. Традиционният продукт се прави от векове от козе и овче сирене. 

Искането за европейска защита на продукта има не само кулинарно или икономическо значение. "Тази крачка доказва волята на двете общности в Кипър да работят заедно по проекти, които се отнасят за целия остров", коментира Жан-Клод Юнкер. За него сиренето халуми е символ за общото наследство на гръцкото и турското население.

От 1974 година островът е разделен на гръцка и турска част. Турският север е признат обаче единствено от Анкара. През 2004 Република Кипър се присъединява в своята цялост към Европейския съюз, но общностните правила не важат за Севера, докато не се намери политическо решение за проблема с разделението. В момента двете части на острова водят интензивни преговори за преодоляване на въпроса.

Във връзка с искането за защита на наименованието "халуми" от Брюксел съобщават, че всички производители на острова ще бъдат сертифицирани от независима компания. Този регламент ще важи до евентуалното обединяване на двете републики.

Халуми се предлага като прясно или зряло сирене. Има солен вкус и може да се пече или пържи. Млякото се добива само от местни породи овце и кози.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.