1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Нараства броят на спрените храни на границите на ЕС

Нараства броят на спрените храни на границите на ЕС

Повече от 11 000 пратки са били подложени на лабораторни анализи

Храните от неживотински произход, които са в нарушение на правилата за безопасност в Европейския съюз се увеличават. Това сочат резултатите от граничните проверки в страните от Общността през 2014 г. Данните бяха публикувани в доклад на Европейската комисия.

Повече от 11 000 пратки са били подложени на лабораторни анализи, в 496 или 4.4% са установени нарушения на законодателството и е предотвратено навлизането им на пазара. Това е по-високо равнище в сравнение с 2013 г., когато 4.1% от доставките са били спрени. Списъкът на храни от неживотински произход, които подлежат на засилено наблюдение се преразглежда на всеки три месеца. Някои продукти са били извадени от този списък през последното тримесечие. Става дума за помелО от Китай, портокали от Египет, кориандър и босилек от Тайланд, къри от Индия, сушена юфка и замразени ягоди от Китай и др. През последните три месеца е бил засилен контролът за някои други стоки заради резултатите, докладвани от държавите-членки. При направените 571 проверки, 16 от партидите са определени като несъответстващи на европейските изисквания. Това са: лозови листа от Турция, десертно грозде от Перу, патладжани и целина от Китай, аспержи от Камбоджа, сусамени семена от Индия, фъстъци от Судан, сушени кайсии от Турция и др. Причините са: открити остатъци от пестициди, наличие на афлатоксини, риск от салмонела и др.

Включването на различни стоки в забраната се основава на данни от Системата за бързо предупреждение за храни и фуражи в ЕС, доклади и информация от хранителната и ветеринарна служба, научни становища на Европейския орган за безопасност на храните или друга научна информация от компетентни органи на трети държави. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.