1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Брашното поевтиня по борсите

Брашното поевтиня по борсите

Цената се повиши в големите търговски вериги

През анализирания период (22 – 29 юли 2015 г.) средните цени на едро и на дребно на брашно тип „500” за страната бележат леки разнопосочни изменения спрямо предходната седмица. Това показа анализ на ДКСБТ.

Средната цена на едро на брашното през изминалата седмица е 0,82 лв./кг, с 1,2% по-ниска на седмична база. По области, цените са в диапазона от 0,60 лв./кг до 1,02 лв./кг, съответно във Враца и София. В по-голямата част от областните центрове, където е отчетено предлагане на продукта на едро, се наблюдават колебания на цените спрямо предходния седмичен период в границите от -8,5% (Силистра) до +4,3% (Монтана), преобладаващо в посока надолу.

Средно за страната, през наблюдавания период цената на дребно на брашно тип „500” в големите търговски вериги (ГТВ) се повишава с 1%, до 1,00 лв./кг. Цените на брашното в големите вериги са в интервала от 0,93 лв./кг (Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен) до 1,13 лв./кг (София). Повишение на цените на брашното се регистрира в големите супермаркети в четири областите – в София, с 3,7%, а във Видин, Враца и Монтана с по 7,4%. Същевременно, в Шумен и Варна се отчита поевтиняване на продукта съответно с 2,7% и с 4,9%.

През изминалата седмица средната цена на дребно за страната на продукта в другите търговски обекти (ДТО) остава 1,05 лв./кг. В ДТО брашното продължава да се търгува на цени от 0,95 лв./кг (Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен) до 1,15 лв./кг (Разград). Единствено в област София се отчита седмично изменение на ценовите равнища – повишение с 0,9%.

Средно за страната, цените на дребно на брашното в по-малките търговски обекти са с 0,05 лв./кг по-високи от тези в ГТВ. Най-голяма разлика между двата типа цени е отчетена в Смолян – 0,18 лв./кг. В областите София и Търговище цените на продукта в ДТО са по-ниски от тези в ГТВ, съответно с 0,05 лв./кг и 0,04 лв./кг.

През наблюдавания период маржът между цените на едро и на дребно на брашното е средно 0,18 лв./кг за големите търговски вериги и 0,23 лв./кг – за по-малките магазини, като продължава да е най-голям във Враца – съответно 0,42 лв./кг за ГТВ и 0,50 лв./кг за ДТО.

 

 

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.