1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Краткотрайни и незначителни повишения на речните нива са възможни днес

Краткотрайни и незначителни повишения на речните нива са възможни днес

В понеделник и вторник вероятността за валежи е малка

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ – БАН) само на отделни места, в планинските райони на Западна България, днес ще превали краткотрайно – от 1 до 5-6 л/кв.м. В понеделник и вторник вероятността за валежи е малка. За това информираха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите.  


През изминалото денонощие речните нива в страната са се понижавали или са останали без промяна, като на отделни измервателни пунктове са отчетени повишения. Водните количества на голяма част от наблюдаваните реки са около праговете за ниски води. Реките във водосборите на р. Огоста – в долното течение, р. Осъм – в долното течение, р. Янтра – в средното течение, р. Русенски Лом, (Дунавския басейн), р. Провадийска – в горните им течения, р. Камчия – в долното течение, р. Ропотамо (Черноморски басейн), р. Тунджа – в долните им течения, р. Марица – в горното и долно й течение (Източнобеломорски басейн), р. Струма – в горното й течение (Западнобеломорския басейн), са с водни количества около праговете за средни води. Водните количества на реките във водосбора на р. Марица – в средното й течение (Източнобеломорски басейн) са около праговете за високи води.

Регистрираните в 8 ч. нива на наблюдаваните реки са се изменяли, както следва:
Дунавски басейн: незначителни промени на водните нива от - 18 см до + 14 см
Черноморски басейн: водните нива са се изменяли до + 2 см
Източнобеломорски басейн: колебания на водните нива от - 87 см до + 13 см
Западнобеломорски басейн: водните нива са се изменяли от - 3 до + 28 см

Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН, днес и утре са възможни краткотрайни незначителни повишения на нивата на наблюдаваните реки, в резултат на прогнозирани валежи. Към момента подхранването на реките е предимно от подземни води.
Дунавски басейн – днес водните нива ще се понижават или ще останат без промяна. Краткотрайни, незначителни повишения са възможни в горното течение на р. Вит и р. Осъм и в горното течение на р. Янтра. Според моделираните водни количества за р. Искър на 2, 3 и 4 август ще са под средната многогодишна стойност и под прага за внимание. Според моделираните водни количества за р. Янтра прогнозираните водни количества за 2, 3 и 4 август ще бъдат около и под средно многогодишната стойност и под прага за внимание. Според моделираните водни количества за р. Русенски Лом прогнозираните водни количества на 2, 3 и 4 август ще бъде около средно многогодишните, като нивата ще продължат да се понижават.
Черноморски басейн – днес и утре водните нива ще се понижават или ще останат без промяна.
Източнобеломорски басейн – днес водните нива ще се понижават или ще останат без промяна. Възможни са краткотрайни незначителни повишения са възможни в горното течение на р. Тунджа, в горното и средното  течение на р. Марица, в горното течение на р. Арда. Системата за ранно предупреждение на НИМХ – БАН прогнозира за водосборите на реките Марица и Тунджа, че водните нива в басейна на двете реки ще са под праговете за предупреждение. Системата за ранно предупреждение прогнозира за водосбора на река Арда, че водните нива ще са под праговете за предупреждение.
Западнобеломорски басейн – днес и утре са възможни краткотрайни незначителни повишения в средното и долно течение на р. Места и в долното течение на р. Струма.
В направените прогнози не се отчита влиянието и ретензионната способност на язовирите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.