1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Законът за изменение и допълнение на Закона за опазване на околната среда ще облекчи малкия и средния бизнес

Законът за изменение и допълнение на Закона за опазване на околната среда ще облекчи малкия и средния бизнес

Постигнато е пълно съответствие на националното законодателство с няколко европейски директиви в областта на околната среда

На 30 юли 2015  г. Народното събрание прие Закон за изменение и допълнение на Закона за опазване на околната среда и водите (ЗИД на ЗООС).

С приетия закон се постига пълно съответствие на националното законодателство с няколко европейски директиви в областта на околната среда, в т.ч. Директива 2012/18/ЕС относно контрола на опасностите от големи аварии с опасни вещества, Директива 2001/42/ЕС относно оценката на последиците на някои планове и програми за околната среда и Директива 2004/35/ЕС относно екологичната отговорност по отношение на предотвратяването и отстраняването на екологичните щети.

С направените промени критериите за класификация на предприятия/съоръжения с нисък и висок рисков потенциал се адаптират към новите изисквания за класифициране, етикетиране и опаковане на химични вещества и смеси, въведени в Регламент 1272/2008 (CLP) и се осигурява по-широк достъп до документация и участие на обществеността при вземане на решения във връзка с разполагането и експлоатацията на тези предприятия.

Въвеждат се по-стриктни разпоредби относно контрола на тези предприятия/съоръжения и външните аварийни планове и въвеждането на систематичен подход за планиране и провеждане на контролната дейност за ефективно прилагане на правилата за безопасност.

Направените изменения ще облекчат малкия и средния бизнес от административни и финансови тежести. Няма да е необходимо да се провежда процедура по преценяване на необходимостта от извършване на оценка за въздействието върху околната среда за изменения или разширения на редица действащи обекти в населените места, както и за някои инвестиционни предложения с административен характер. С приетия ЗИД на ЗООС е направено оптимизиране на понятието за обекти с обществено предназначение, които са предмет на процедура по преценяване на необходимостта от извършване на ОВОС. С новата формулировка се обособяват и отделят инвестиционните предложения за урбанизирано развитие, съгласно изискванията за ОВОС, от съществуващото определение за обекти с обществено предназначение, които са с различен предмет и цел на оценката.

Предвижда се разработване и внедряване на електронна информационна система с база данни за предприятията с нисък и висок рисков потенциал, както и съвместяване на процедурите за контрол на големи аварии с процедурите по ОВОС, и координиране с процедурите по издаване и преразглеждане на комплексни разрешителни на тези предприятия. С промените се оптимизира административната процедура за предприятия с висок рисков потенциал чрез замяна на съществуващия разрешителен режим към министъра на околната среда и водите, за изграждане и експлоатация на нови и експлоатация на съществуващи предприятия/съоръжения с висок рисков потенциал при запазване на високо ниво на защита за околната среда и човешкото здраве. За целта е предвидена процедура по одобряване на доклади за безопасност и техни актуализации от изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по околна среда.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.