1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Експерти предвиждат слабо нарастване на площите със сорго

Експерти предвиждат слабо нарастване на площите със сорго

Отглеждането на културата е алтернатива на царевицата в някои региони в Аржентина, Австралия и Южна Африка

Отглеждането на сорго ще бъде сравнително ограничено през следващите пет години, смятат експертите от Международния съвет по зърното. Растението притежава всички необходими качества за справяне с глобалното затопляне.

На САЩ, Мексико, Нигерия и Индия се пада повече от половината от световното производство, което се оценява на 61 милиона тона. За 2015 г. предварителните прогнози сочат 400 000 т в ЕС. До 2020 г. ръстът на тази култура ще бъде ограничен. Световното производство няма да надвишава 65 милиона тона. То ще расте с 1.3% годишно със средни добиви от 1.6 тона от хектар, според анализатори.  

Отглеждането на сорго е алтернатива на царевицата в някои региони в Аржентина, Австралия и Южна Африка. В Италия и Румъния то печели все повече привърженици. В Украйна културата също може да се разпространи широко. Световният пазар ще бъде балансиран до 2020 г., като производството вероятно ще покрива нуждите на планетата. В търговията участват малък брой страни. Най-големият износител са САЩ, следвани от Аржентина и Австралия.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.