1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Сухото време застрашава световната реколта от портокали

Сухото време застрашава световната реколта от портокали

Особено болезнено се очаква да бъде положението в Бразилия

3,8 милиона тона по-малко портокали ще бъдат събрани тази година, смятат експертите от американското земеделско министерство в най-новата си оценка. Това са 7,3% по-малко от миналата година.

С изключение на Южна Африка всички големи производители ще отчетат по-малки добиви, сочи прогнозата. Особено болезнено се очаква да бъде положението в Бразилия, където реколтата ще бъде 16 милиона тона, т.е. 10% по-малко от предишния сезон.

Основна причина е засушаването през това лято. В Съединенитие Щати плододаващите дръвчета са засегнати от заболяване. Американското производство ще бъде с 5,6 на сто по-малко от 2014-та и ще достигне 5,8 милиона тона. В началото на десетилетието реколтата е била в размер на над 8 милиона тона.

Лоша реколта очаква и стопаните в Европейския съюз. Те ще приберат общо 5,7 милиона тона, по предверителни прогнози. Това са 13,6% по-малко от миналата година.

Горещото и сухо време се е отразило неблагоприятно върху цъфтежа и растежа на плодовете, което ще доведе и до по-малко производство на портокалов сок, твърдят анализаторите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.