вторник, 23 Юли 2019, 14:02
Агрофорум АгроКомпас Мобилна версия
07 Авг 2015 | Прояви

Национален събор на българското народно творчество

Копривщица

Национален събор на българското народно творчество
Снимка: saboribg.com
Оцени статията
|

Национален събор на българското народно творчество ще се проведе за 11-ти път в Копривщица. Той ще стартира на 7-ми и ще продължи до 9-ти август. 

Съборът се провежда за първи път през  1965 г. Той е едно от най-големите фолклорни събития в Източна Европа.  На всеки пет години, в първата половина на август, изпълнители от цяла България се събират, за да пеят, играят хора, свирят и изпълняват народни обичаи.

Тази година Съборът ще протече на седем изградени сцени в м. Войводенец и две сцени в град Копривщица. 

Предвидена от организаторите е и Улица на народните занаяти, на която самобитни майстори ще представят на участниците и гостите на Събора произведения, свързани с българската култура.

В разцвета си фестивалът е достигал до над 20 000 изпълнители от читалищата от всички фолклорни области на страната и участие на славянски комитети от цял свят.

В дните на Националния събор на българското народно творчество Копривщица 2015 са предвидени научни прояви с участието на български и чуждестранни специалисти в областта на опазването, съхраняването и популяризирането на българското нематериално културно наследство.

Източник:
 • AGRO.BG
 •  
   
   

  ДОБАВИ КОМЕНТАР


  Последни интервюта

  всички

  Актуални статии

  всички
  agro
  agro
  eXTReMe Tracker