1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Родопското село Мочуре се превърна в туристическа атракция

Родопското село Мочуре се превърна в туристическа атракция

Обновяването на 18-километров път се финансирана от ПРСР

Новият път до родопското село Мочуре край границата предизвика значително увеличение на туристическия поток дотам, съобщи кметът Милка Младенова пред БТА. Летовниците тепърва откриват туристически обекти в района на Мочуре, между които тракийското светилище и бившата гранична застава.

Обновяването на 18-километровия път от Рудозем до Мочуре, финансирано от европейската Програма за развитие на селските райони, е приключило в началото на летния сезон. Асфалтираният път доведе туристи до селото, обясняват търговци от района. Освен това селото е част от живописен маршрут към границата с Гърция.

След Мочуре ваканционните групи продължават пеша по екопътека към връх Циганско градище (Ченгене Хисар), по билото на който минава граничната бразда. В забележителност са превърнати оградите от бодлива тел по границата, останали от времето на желязната завеса, както и бивша гранична застава.

От скалите, известни сред местното население като Съдилището, се вижда съседното гръцко село Димарио. Районът, известен с археологическите обекти, досега е бил посещаван повече от иманяри, отколкото от туристи.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.