1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Последна тренировка за нов рекорд по приготвяне на домашна лютеница ще се проведе в София

Последна тренировка за нов рекорд по приготвяне на домашна лютеница ще се проведе в София

Посетителите ще могат да опитат и да научат рецептите на няколко вида лютеница

Как се вари домашна лютеница кооперативно в центъра на столицата? Това ще демонстрират по-късно днес (26 август) от 12 часа, организаторите на  Фермерския пазар "Иван Вазов под наставничеството на кулинарния историк Ангел Ангелов. Освен с теоретична подкрепа, той ще пристигне в София с една от големите тави за лютеница. "Ще запишем цените и количествата на всички вложени продукти и консумативи. Ще засечем нужното време, което се отделя за всички дейности, и накрая ще обявим официално колко всъщност струва Домашната лютеница, произведена от български зеленчуци, без чуждоземски химикали и боклуци", коментира в аванс в социалните мрежи  копривщенският майстор. По думите му, забъркването на лютеница  в столицата ще е последна тренировка за Втория Балкански рекорд за приготвяне на най-голямо количество домашна лютеница на открито, планувано за 6 септември в Копривщица.

На Фермерския пазар посетителите ще могат да опитат, а и да научат рецептите на няколко вида лютеница, както и да ги дегустират в различни комбинации с други фермерски продукти.

"За нас е важно да правим такива демонстрации, за да провокираме хората в големите градове да намират време и начини да си приготвят сами вкусна, традиционна и в крайна сметка и по-здравословна храна. Това ще е една люто-сладко вкусна традиция, изхранила поколения българи и съхранила в чист вид спомена за колективния труд, в който се включва цялото семейство", казват организаторите на фермерския пазар. 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.