1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Вятърната енергия не е неизчерпаема

Вятърната енергия не е неизчерпаема

Всяка турбина забавя скоростта на вятъра

Макар че вятърната енергия изглежда неизчерпаема, използването й за производство на електричество има естествени граници. Учени от университета в германския град Йена са изчислили, че максимумът е 1 мегават на квадратен метър.

 

През последните години вятърните електроцентрали на сушата и в моретата растат като гъби. Инвеститорите смятат, че като издигнат колкото се може повече турбини, ще произвеждат повече ток. Но всичко си има граници, както доказват изследователите от Йена. "Колкото повече перки, толкова по-малко електричество произвежда всяка от тях", твърди ръководителят на изследването, Аксел Клайдон, от Института Макс Планк за био-гео-химия.

Това се дължи от една страна на факта, че всяка турбина забавя скоростта на вятъра и от друга, че по принцип само 26 % от силата на въздушните течения достигат ниско над земята. 40 на сто от тази сила се губят при производството на ток.

В Германия енергията от вятърни паркове е начело при възобновяемите енергийни източници с 9 процента от общото производство на електричество. Ако се вземе цялата площ на страната, това би означавало че от вятър могат да се получат най-много 357 гигавата. В момента се произвеждат само 6 % от това количество. Използваемите за целта площи на сушата във Федералната Република са почти 50 хиляди квадратни километра, около 14 на сто от земята на Германия.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.