1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. През изтеклата седмица средната цена на едро на захарта за страната остава 1,26 лв./кг

През изтеклата седмица средната цена на едро на захарта за страната остава 1,26 лв./кг

Средната цена на дребно в големите търговски вериги се покачва с 0,7% на седмична база

През анализирания период (19 – 26 август 2015 г.) средната цена на едро на бялата кристална захар за страната се задържа на нивото от предходната седмица, докато при средните цени на дребно на продукта в двата типа наблюдавани търговски обекти се отчитат леки разнопосочни изменения.

През изтеклата седмица средната цена на едро на захарта за страната остава 1,26 лв./кг. По области продуктът се предлага на цени от 1,15 лв./кг (Добрич) до 1,50 лв./кг (Варна). В шест области се регистрира леко седмично поскъпване на захарта на едро, в рамките на 0,8 – 1,7% (Кърджали и Сливен). Същевременно, в Силистра и Благоевград се отчита понижение на стойностите, съответно с 0,8 и 3,7%.

Средната за страната цена на дребно на захарта в големите търговски вериги (ГТВ) се покачва с 0,7% на седмична база, до 1,54 лв./кг. По области, стойностите варират от 1,27 лв./кг до 1,75 лв./кг, съответно в Стара Загора и Пазарджик, като седмични отклонения се наблюдават в три области – повишение с 1,2% във Варна, с 3,9% в София и със 7,2% в Смолян.

В другите търговски обекти (ДТО) захарта се търгува на цени от 1,38 лв./кг (Смолян) до 1,65 лв./кг (Враца, Монтана и Шумен), като седмично изменение се наблюдава единствено в София – понижение с 2,8%. В резултат, средната цена на дребно на захарта намалява с 0,6% на седмична база, до 1,53 лв./кг.

През анализирания период цените на захарта в ДТО са средно с 0,01 лв./кг по-ниски от тези в големите супермаркети. В дванадесет области захарта в по-малките магазини се предлага с до 0,25 лв./кг (Смолян) по-евтино спрямо големите супермаркети, докато в останалите петнадесет области цените в ГТВ са с между 0,01 лв./кг (Кюстендил и Шумен) и 0,14 лв./кг (Хасково) по-ниски от тези в ДТО.

Маржът между цените на едро на захарта и тези на дребно е средно 0,28 лв./кг за ГТВ и 0,27 лв./кг за ДТО. Най-голяма разлика се наблюдава за големите супермаркети в Пловдив – 0,45 лв./кг, а за по-малките магазини – в Ямбол – 0,47 лв./кг. В област Стара Загора цените на дребно в ГТВ са с 0,11 лв./кг по-ниски от тези на едро.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.