1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Рапицата – приоритетна култура за Байер КропСайанс България

Рапицата – приоритетна култура за Байер КропСайанс България

На семинар в Стара Загора компанията представи своите хибриди при маслодайната култура и растителнозащитни технологии за опазването й

Семинар на тема „Иновативни решения за есенна кампания 2015“ организира в Стара Загора Байер КропСайанс България. Работната среща, събрала водещи земеделски производители от региона, беше посветена на културата рапица, която компанията налага с бързи темпове в България. С видеоматериали, в които клиенти на Байер споделиха получените резултати, бяха изтъкнати достойнствата на хибридите рапица и най-адаптивните и високодобивните за условията на страната ни. Сред тях са Багира – средно ранен хибрид, високостудоустойчив, много добре адаптиран за нашите условия.

Характеризира се с мощни растения, с добре разстлана розетка, което предпазва листата от пречупване. Брентано също е в средно ранната група, но с по-късен цъфтеж и подходящ за по-ранна сеитба. Сред най-новите предложения е хибридът Пънчер, средно късен, с много висок добивен потенциал и силно устойчив на фома. Хибридът е с високо съдържание на масло, устойчив на полягане и със силно изравнени добиви в изведени през последните две години опити. Новата селекция включва и хибрида Джъмпер, средно ранен и подходящ за интензивно отглеждане. Елмер CL е Клиърфийлд хибрид, изключително пластичен, със скоростно развитие на кореновата система и ранно изтеглен цъфтеж. Резултатите, получени от него, са между 350 и 400 кг от дка.

За следващата година Байер ще предложи и нови хибриди, които в момента се тестват и ще бъдат обединени под специална марка. Безкомпромисни решения предлага Байер и в растителната защита на маслодайната култура. При фунгицидите досега звездата беше Фоликур. Ефектът от него е надграден с новия продукт Тилмор, който е с уникална формулация, специално разработена за рапица. Тилмор задържа растежа на рапицата, когато е нужно, предотвратявайки измръзването. Третирайки напролет с новия фунгицид, се залагат повече добре развити разклонения, с еднакъв достъп до слънчевата светлина. Продуктът има отличен фунгициден ефект срещу есенното проникване на фома. Прилага се във фаза 5-6-и лист през есента в доза 80-100 мл. Дозата при пролетното прилагане е 100 мл във фаза начало на вегетацията.

Специален акцент беше поставен и върху обеззаразителите, предлагани от Байер. Юнта Куатро за пшеница и ечемик е изключителната иновация от миналата година, която предотвратява развитието на листни въшки и заразяването на културите с вируси, предпазва растенията от цикади и има ограничаващ ефект върху житните мухи, житния бегач и телените червеи. Пословичен е физиологичният антистрес ефект на Юнта Куатро.

Другата звезда на Байер при обеззаразителите за пшеница и ечемик е Ламадор, със сигурен ефект срещу кореново гниене и с подчертан растежно-регулаторен ефект. Новото предложение при обеззаразителите на Байер е Раксил Стар, предназначен за ечемик. Предпазва културата от ленточна болест, мрежовидни петна, контролира видовете главни.
Вместо финал на семинара, от Байер визуализираха с видео резултатите от мащабната си инициатива през тази година - Агро Арена 2015.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.