1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Реколтата от царевица в Европа е намалена драстично

Реколтата от царевица в Европа е намалена драстично

Как повлия докладът от Вашингтон на световните пазари

В края на миналата седмица, петък, 11 септември, всички участници на пазара бяха в очакване на новия доклад на Американския департамент по земеделие. Докато се очакваше по-ниска реколта от соя, то играчите останаха изненадани. Анализаторите от Вашингтон повишиха прогнозата си за реколтата при соята. Така цената й се задържа около нулата, без промяна. Основната новина от доклада е драстично намалена оценка за  реколтата от царевица в Европа. Това даде тласък на пазара и цената й скочи, но умерено. При пшеницата анализаторите от Департамента изчисляват още по-голяма реколта от рекордната миналогодишна. Така в Европа цената на културата падна, следвайки пазарната логика - рекордна реколта, свръхпредлагане, голяма конкуренция, обуславят по-ниската цена. Еврото се покачи до 1 долар и 13.

Нямаше единомислие между Европа и Съединените щати по отношение цената на пшеницата. Със 7 цента поскъпна актуалната вече декемврийска котировка на пшеницата на паркета в Чикаго. Учудващо, защото анализаторите прогнозират надрекордна реколта, но не винаги пазарната логика е водеща, явно има спекулативни сделки. Иначе културата се котираше за 485 цента за бушел, което е 156 евро и 99 цента за тон.

В Европа, вследствие доклада от Вашингтон, пшеницата, доставка декември поевтиня. Минус от 1 евро и половина до 167 евро и 75 цента за тон. Сделките надхвърлиха 23 хиляди, като се реализираха близо 12 милиона тона.

Търговия с премиум-пшеница онтово нямаше. Премиум-контракта не представлява никакъв интерес. Затова на Парижката борса и цената му падна с половин евро до 163 евро за тон.

В Чикаго царевицата регистрира добри печалби. Поскъпване с над 12 цента до 387 цента за бушел за доставка през декември. Очакванията са цената да се посъвземе, след тежките спадове назад.

На европейския пазар културата също премина в зеления сектор. Ноемврийската котировка добави умерената печалба от 1 евро до 165 евро за тон. Тук търговията беше по-слаба. Едва 557 сделки за близо 28 хиляди тона.

При актуалната вече котировка на соята – декемврийската, поскъпването беше изключително минимално на Чикагската борса – плюс 0,25 цента до 874,25 цента за бушел т.е 283 евро за тон. 

При рапицата в Париж имаше загуба от 2 евро. С това културата затвори борсовата сесия на 363 евро и 25 цента за тон. Сключените контракти бяха 4200 за 211 хиляди тона.

Автор: Данаил Андреев

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.