1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Предстои стартът на Първия конен фестивал в Банкя

Предстои стартът на Първия конен фестивал в Банкя

Изданието e под мотото „Конен фестивал – 1000 конски сили“

По повод 100-ия юбилеен брой на списание „Езда“, медиата съвместно с община Банкя и Българската асоциация по конен туризъм ще проведат Първия фестивал на коня на националния хиподрум в Банкя. За патрон на събитието е поканена министърът на земеделието Десислава Танева, както и спортният министър Красен Кралев. Официалното откриване е в 10 часа на 26 септември, събота. Изданието под мотото „Конен фестивал – 1000 конски сили“ ще събере на трасетата най-добрите български породи и ездачи. Програмата включва 2 гари по надпрепускане с двуколки с коне от Рисиста порода на 2 400 м дистанция; 3 гонки по надбягване с коне от Арабска и Чистокръвна английска породи на дистанция 1 600 м; демонстративни представления по 10 минути с ездачи от класическите дисциплини - обездка, прескачане на препятствия (надскачане) и крос-кънтри. Последната и за мнозина най-атрактивна дисциплина на националния хиподрум в Банкя ще е надтегляния с тежковози.

Десетата издателска година на единственото специализирано издание за коне, конен спорт и туризъм у нас, списание „Езда“ е повод в рамките на фестивала на хиподрумното трасе в Банкя зрителите да се насладят на демонстрациите на конния ескадрон към звено „Конна полиция“ на Столичната дирекция на вътрешните работи - СДВР; на изпълненията на джигити от каскадьорската школа на Димитър Кехайов, на спектакъла „Коне и мотори“, с режисура на шармантната модна дизайнерка Мира Бъчварова, саблена сеч и стрелба от гърба на коня и др.  Атракциите ще продължат с уестърн езда и демонстрации с хвърляне на ласо от каубои, а кулминацията на конния фестивал, който цели да покаже всички лица на коня ще е пряк двубой по трасето - кон срещу мотор. Жокей – жена с бегови жребец (шампион за 2015) и мотоциклетист – мъж, шампион в клас ендуро ще премерят сили. Друг гвоздей в програмата е  надпреварата между двуколка срещу четириколка – гонка между запрежчик с кон от Рисиста порода и състезателя с АТВ от клуб „4х4 Адвенчър” Тодор Христов, участник в рали „Дакар“.

Организаторите са се наели с нелеката задача да препоръчат дрес код на зрителите – уестърн или елементи от класическата ездова мода, за подсилване на атмосферата на празника.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.