1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Да спасим Селскостопанска академия!

Да спасим Селскостопанска академия!

Научните институти готвят протест срещу реформата в ССА

Научните институти у нас подготвят национален протест срещу намеренията за реформа на аграрната наука. Държавата възнамерява да затвори Института по животновъдни науки – Костинброд и Земеделския институт в Стара Загора. Академичните ръководства  смятат, че с изваждането им от структурата на Селскостопанска академия и прехвърлянето им под шапката на БАН и различни университети в Пловдив, Русе и Стара Загора,  институтите впоследствие ще бъдат закрити.

Във връзка с това научни работници подготвиха петиция "ДА СПАСИМ СЕЛСКОСТОПАНСКА АКАДЕМИЯ!"

През последните години постоянно се говори за необходимостта от реформи в Селскостопанска академия! Реформи наистина са необходими – такива, които да осигурят условия за достойно финансиране и развитие на аграрната наука. Вместо това се вземат решения и се предприемат действия, водещи до разпадането на тази утвърдена академична структура. Всяка година бюджетът на Академията се намалява драстично, заплатите не са повишавани от десетина години и не съответстват на интелектуалния труд на работещите в нея учени и специалисти. Въпреки това, те продължават да създават научни продукти, тъй като това е тяхната мисия, призвание и съдба. И вместо заслужена награда, оценка и признание, всяка година получават орязване на бюджета, съкращения на персонала, а сега и опити за преминаване на научни звена към БАН и университетите, което на практика ще доведе до закриването на самите институти и на цели научни направления, се казва в петицията.

Организаторите са притеснени от факта, че никой не обяснява какво налага това, тези предварително взети решения не са били обсъждани в научните звена, а са спуснати като свършен факт, при това два дни преди четирите почивни дни – на срещата на директорите на 16 септември. Днес, 23-ти септември се планира обсъждане в работната група, на 24- ти – обявяване на взетите решения, а на 25 септември – внасяне на предложението за реформа в Комисията по земеделие от министър Десислава Танева.

Защо толкова се бърза, при положение, че предложенията не са обсъждани в институтите?

Според научните работници е необходимо:

- Да се осигури прозрачност на готвената реформа, като предлаганата концепция се огласи публично и се осигури достатъчно време за широка обществена дискусия;

- Работната група, създадена от министър Десислава Танева, да се разшири с изявени учени и директори на научните звена на Академията, както и с представители на синдикатите и браншовите организации;

- Ръководството на Селскостопанска академия да излезе с предложения за нейното бъдеще, направени на базата на задълбочен анализ на развитието на звената.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.