1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Жълт код за обилни валежи в 15 области на страната

Жълт код за обилни валежи в 15 области на страната

Водните количества в по-голямата част от страната са около праговете за средни и ниски води

Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ – БАН) обяви за днес жълт код в областите Ловеч, Плевен, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Бургас, Ямбол, Сливен, Хасково, Стара Загора, Кърджали, Пловдив, Смолян и Пазарджик. Очакваните валежи са в количества между 15 и 25 л/кв. м, в отделни райони и повече. В южната част на Бургаска област валежите ще достигнат 15-25 л/кв. м. Времето може да бъде потенциално опасно, а прогнозираните явления не са необичайни, но изискват внимание, особено ако възнамерявате да работите на открито. Следете прогнозите за времето и не поемайте излишен риск.

По данни и прогнози на НИМХ – БАН днес в Западна България валежи ще има само на отделни места и ще са слаби. В централните и източните райони от страната валежите ще продължат, на отделни места ще са значителни. Очаквани количества: предимно между 10 и 20 л/кв. м, но локално е възможно и повече. През нощта срещу вторник в югозападните и в крайните северозападни райони ще е почти без валежи, в останалата част от страната ще вали. Очаквани количества 5-15 л/кв. м, но в Централна България може и повече. Във вторник валежи ще има в източната половина от страната и на места в планините на Западна България. Количества от около 2-5 л/кв. м в централните райони до 20-30 в източните, на места в югоизточните и повече. През нощта срещу сряда ще вали в Източна България – от около 2-3 до към 15 л/кв. м, на места в крайните североизточни части - до 20-30 л/кв. м. В сряда до вечерта и в Източна България валежите ще спрат, но през деня в североизточните райони все още ще има количества до към 10-20 л/кв. м.

През изминалото денонощие (от 8 ч. на 26 до 8 ч. на 27 септември) речните нива на наблюдаваните реки в по-голямата част от страната са се покачили. Водните количества в по-голямата част от страната са около праговете за средни и ниски води, а в долното течение на р. Провадийска (Черноморски басейн) и в средното течение на р. Марица (Източнобеломорски басейн), са около праговете за високи води.

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните от НИМХ – БАН реки са:

Дунавски басейн: колебания от - 4 см до + 40 см

Черноморски басейн: няма съществени изменения на водните нива

Източнобеломорски басейн: незначителни повишения на нивата, както следва: р. Тунджа с до + 1 см при Павел Баня, р. Марица с до + 8 см при Първомай, в поречието на Арда с + 11 см при Вехтино

Западнобеломорски басейн: повишения във водосбора на р. Места с до + 66 см при Хаджидимово и в водосбора на р Струма с + 13 на р. Сушицка при с. Полена

Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН в

Дунавския басейн днес се очаква покачването на водните нива да продължи. По-съществени повишения се очакват в горното и средното течение на р. Огоста, в горното и средното течение на р. Искър, горното течение на реките Вит, Осъм и Янтра. Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира, че водните количества във вечерните часове днес ще са над средната многогодишна стойност, ще започне и покачване на водните нива и на реките във водосборите на реките Лесновска, Блато, Искрецка, Златна Панега и Гостиля. По-значително покачване на водните нива ще има днес в долното течение на основната река, но водните количества ще бъдат под прага за внимание. Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира, че водните количества на 28, 29 и 30 септември ще бъдат около средно многогодишната стойност, но под прага за внимание. Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира, че на 28, 29, 30 септември и 1 октомври ще бъдат около и под средно многогодишната стойност. Днес и утре се очакват известни повишения на нивата, първоначално в горните части на водосбора, а от 29 и в останалата част на водосбора. По-значителни се очаква са във водосбора на Черни Лом.

Черноморски басейн – очакват се повишения на речните нива на южно черноморските реки.

Източнобеломорски басейн – днес са възможни краткотрайни повишения на нивата на реките в горното течение р. Тунджа, в горното и средното течение на р. Марица, както и на притоците й Тополница, Въча, Пясъчник, Стряма, Чепеларска, Черкезица. Очакват се и повишения в горното и средно течение на р. Арда. Системата за ранно предупреждение на НИМХ – БАН прогнозира за водосборите на реките Марица и Тунджа, че водните нива ще са под праговете за предупреждение. Системата за ранно предупреждение прогнозира за водосбора на река Арда, че днес се очаква водните количества да надхвърлят жълтия праг на предупреждение, както следва: Черна река при Смолян – 17 ч., Арда при Рудозем – 23 ч. и Елховска река при Рудозем – 17 ч.

Западнобеломорски басейн – днес се очаква нивата на реките да продължат да се повишават. По-значителни повишения са възможни в средното и долното течение на реките Места и Струма.

В направените прогнози не се отчита влиянието и ретензионната способност на язовирите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.