1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Договорите по мярка 121 ще бъдат подписани до средата на октомври

Договорите по мярка 121 ще бъдат подписани до средата на октомври

През ноември ще бъде публикуван и индикативният график за прием на проекти по отделните мерки на ПРСР 2014 – 2020 за 2016 г.

Ранкирането по мярка 121 „Модернизиране на земеделски стопанства” от Програмата за развитие на селските райони 2007 – 2013 г. е готово и ще бъде публикувано най-късно утре. Договорите ще бъдат подписани до 15 октомври. Това съобщи изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие” Румен Порожанов по време на форума „Предизвикателства за развитие на сектор земеделие през новия програмен период”, организиран от ICT Media и „Капитал”. Готово е и разглеждането на проектите в ранкинг по подмярка 4.1. „Инвестиции в земеделските стопанства” от новата ПРСР, до средата на ноември ще завърши и договарянето по подмярката, каза още Порожанов. Той обяви, че през ноември ще бъде публикуван и индикативният график за прием на проекти по отделните мерки на ПРСР 2014 – 2020 за 2016 г.

Акцентът през новия програмен период е добрата подготовка на нормативната уредба, вътрешното законодателство, което да кореспондира с европейските изисквания, включително и в одитен план, изтъкна Порожанов. Подходът на Разплащателната агенция при оценка на инвестициите по проектите ще бъде рестриктивен, което ще даде възможност и за договаряне на повече на брой проекти, предвид огромния интерес към ПРСР.
Акцент ще има и върху контрола при изпълнението на проектите, това е една от поуките, които извлякохме от предходния програмен период, каза още Румен Порожанов.

Земеделието се оказа много добра ниша за инвестиции, но в новия програмен период фокусът ще е върху важни подсектори, каза зам.-министърът на земеделието и храните Васил Грудев, който също участва във форума. Според него субсидиите могат да бъдат като адреналин за системата, но не бива да се превръщат в моторът, който я задвижва, защото това ще доведе до неуспех още в средносрочен план. Той подчерта още, че интересът към подпомагането по ПРСР е много по-голям от финансовите възможности по Програмата.

Приоритетите в новия програмен период за ЕС бяха представени от Михаел Пилке от Главна дирекция „Земеделие” на Европейската комисия.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.