1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Ще има ли в Германия отбелязване начина на отглеждане върху етикетите за месо

Ще има ли в Германия отбелязване начина на отглеждане върху етикетите за месо

Има предложение за диференцирани правила за етикетиране заради гарантирането на свободното придвижване на стоки

Ще въведе ли Германия задължителното отбелязване за начина на отглеждане върху етикетите за месо? Такъв подход е възможен и не противоречи на европейското право, смята работна група, съставена от представители на отделните немски провинции.

За да се въведе новото изискване обаче, е необходимо одобрението на Европейската комисия. Работната група предлага диференцирани правила за етикетирането заради гарантирането на свободното придвижване на стоки, което не бива да бъде възпрепятствано от национални регламенти. Така начинът на отглеждане ще се изписва задължително само за месо, произведено и обработено в Германия. При вносните стоки тези етикети ще се поставят доброволно. Групата предлага новият регламент първоначално да се прилага за свине и птици. Ако начинът на отглеждане на тези животни отговаря на минималните изисквания за защита на животните, необработеното свинско и птиче месо ще се обозначава с цифрата 3. За форми на отглеждане, при които животните разполагат с повече пространство, цифрата ще е двойка, а при хуманно отглежданите животни, върху етикета ще се изписва единица. Биомесото пък ще бъде обозначавано с нула.

Работната група е наясно, че този модел на етикетиране е свързан с допълнителни разходи за производители и търговци, както и за съответните контролни органи. Предстоят изчисления, в които ще бъдат включени и представители на икономическите страни.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.