1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Изложба показва архитектурните проекти от конкурса на Национален парк „Централен Балкан“

Изложба показва архитектурните проекти от конкурса на Национален парк „Централен Балкан“

Снимка:

Представени са творческите виждания за два посетителски центъра

В Централния дом на архитекта в София, изложба представя проектите,  участвали в конкурса за проектиране на „Посетителски интерпретативни центрове  в Национален парк „Централен Балкан“. В експозицията могат да се видят проектите на 12-те участници в конкурса, обявен от Парковата дирекция. Представени са творческите виждания за два посетителски центъра, единият е разположени в м. Дановска поляна, а другият – в м. Светицата. Откриването на изложбата в понеделник събра архитекти от екипите, участвали в конкурса, творци от гилдията, членове на журито, ръководители на Съюза на архитектите в България,  представители на Дирекция „Национален парк  „Централен Балкан“ – възложител на конкурса.

С приветствие се обърна към присъстващите домакинът на проявата – арх. Георги Бакалов, председател на Съюза на архитектите в България и заяви готовността на САБ да партнира с Парковата дирекция, както чрез участие на архитектите в решаването на творчески задачи, свързани със защитената територия, така и с предоставяне на възможности за популяризиране на проектите с изложби в страната и в чужбина. Генчо Илиев, изпълняващ длъжността директор на Националния парк, представи значимостта на „Централен Балкан“ за Националната екологична мрежа и в международен аспект – като член на единната Европейска мрежа от зони под специална защита НАТУРА 2000 и носител на Европейската диплома за защитени територии на Съвета на Европа.  Арх. Илко Николов – зам. председател на САБ и председател на журито, благодари на участниците в конкурса, че са приели предизвикателството да творят в див и естествен свят. Журито счита, че резултатите от конкурса са много добри, има сериозни и впечатляващи попадения. Майсторлъкът  в случая е да се съчетае в единство творческото въображение и природната среда, подчерта арх. Николов и добави, че ще е добре да се реализират проектите- победители и да има още такива конкурси.

Наградени бяха победителите в двата раздела на конкурса. Посетителски интерпретативен център в м. Дановска поляна и посетителски интерпретативен център в м. Светицата.

Още за конкурса ще намерите на е-адрес: https://plus.google.com/+visitcentralbalkannet_competition/posts

Конкурсът за Проектиране на „Посетителски интерпрeтативни центрове в Национален парк „Централен Балкан“ се организира чрез Проект  DIR 5113325-12-109 „Централен Балкан – парк за всички“, финансиран от Европейския фонд за регионално развитие и от държавния бюджет на Република България чрез Оперативна програма „Околна среда 2007 – 2013“.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.