1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Без промяна остават ценитe на бялата кристална захар

Без промяна остават ценитe на бялата кристална захар

Средната цена на едро за страната остава 1,35 лв./кг.

По данни на ДКСБТ през периода 21 – 28 октомври 2015 г. средните цени на бяла кристална захар за страната на едро и на дребно в по-малките магазини се задържат на нивата от предходната седмица, докато тази на дребно в големите супермаркети бележи незначително повишение.

През изтеклата седмица средната цена на едро на захарта за страната остава 1,35 лв./кг. По области, продуктът се търгува на цени от 1,23 лв./кг (Добрич) до 1,53 лв./кг (Враца). В пет области се регистрира седмично повишение на цените, в рамките на 0,8 – 5,2% (Бургас), а в други четири - понижение от 0,7% до 3,7% (Пловдив).

 При предлагането на дребно на захарта в големите търговски вериги (ГТВ) се отчита повишение на средната стойност за страната с 0,6% на седмична база, до 1,57 лв./кг. В тези обекти цените на захарта са в диапазона от 1,29 лв./кг (Стара Загора) до 1,75 лв./кг (Пазарджик), като промяна на стойностите спрямо предходния седмичен период се отчита в три области – повишение с 1,8% в Пловдив, с 4,2% в Разград и с 4,9% в Русе.

Средно за страната, цената на бялата захар в другите търговски обекти (ДТО) се задържа на ниво от 1,58 лв./кг. Стойностите по области са в границите от 1,38 лв./кг (Смолян) до 1,75 лв./кг (Шумен). Ценови отклонения на седмична база се наблюдават само в три области – понижение в София (с 0,6%) и Добрич (с 1,3%) и повишение в Пловдив (с 3,4%).

Цените на захарта в ДТО са средно с 0,01 лв./кг по-високи от тези в големите супермаркети, като най-голяма разлика в тази посока се наблюдава в Стара Загора – 0,19 лв./кг. В тринадесет области цените на захарта в по-малките магазини са между 0,01 и 0,25 лв./кг (Смолян) по-ниски спрямо тези в големите търговски вериги.

Маржът между цените на едро на захарта и тези на дребно е средно 0,22 лв./кг за ГТВ и 0,23 лв./кг за ДТО. Най-голяма разлика се наблюдава за големите супермаркети в Пловдив – 0,38 лв./кг, а за по-малките магазини – в Шумен – 0,47 лв./кг. В област Стара Загора цените на дребно в ГТВ са с 0,06 лв./кг по-ниски от тези на едро.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.