1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Средните цени на брашно тип „500” остават без промяна

Средните цени на брашно тип „500” остават без промяна

Средната цена на едро за страната се задържа на ниво от 0,81 лв./кг.

По данни на ДКСБТ през периода 4 - 11 ноември 2015 г. средните цени на брашно тип „500” на едро и на дребно в големите супермаркети остават без промяна спрямо предходната седмица, докато тази на дребно в по-малките магазини отбелязва леко понижение.

Средната цена на едро на брашното за страната се задържа на ниво от 0,81 лв./кг. По области, търговията с брашно на тържищата е в ценовия диапазон от 0,62 лв./кг (Враца) до 1,05 лв./кг (София). В десет от областите се наблюдават разнопосочни седмични ценови отклонения, в границите от -5,6% (Сливен) до +8,6% (Хасково).

Средно за страната, през наблюдавания период цената на дребно на брашно тип „500” в големите търговски вериги (ГТВ) остава 1,00 лв./кг. Цените на продукта в големите супермаркети са в интервала от 0,95 лв./кг (Велико Търново, Габрово, Ловеч, Плевен и Смолян) до 1,07 лв./кг (София). Единствено в област Варна се отчита седмично изменение на ценовите равнища - покачване с 5,2%.

През изминалата седмица средната цена на дребно за страната на продукта в другите търговски обекти (ДТО) е 1,05 лв./кг, с 0,9% по-ниска на седмична база. В тези обекти брашното се търгува на цени от 0,95 лв./кг (Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен) до 1,15 лв./кг (Разград). В сравнение с предходната седмица, ценово изменение се регистрира единствено в област София – понижение с 9,2%.

Цените на дребно на брашното в по-малките търговски обекти са средно с 0,05 лв./кг по-високи от тези в ГТВ. Най-голяма разлика между двата типа цени е отчетена в Смолян – 0,18 лв./кг. В областите Варна и Търговище цените на продукта в големите магазини са съответно с 0,02 лв./кг и 0,04 лв./кг по-ниски от тези в ДТО.

Средно за страната, цените на дребно в ГТВ са с 0,19 лв./кг по-високи от цените на едро, а тези в ДТО - с 0,24 лв./кг, като и при двата типа търговски обекти най-голям марж се отчита във Враца - 0,40 лв./кг за ГТВ и 0,48 лв./кг за ДТО.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.