1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Екоорганизации с нов протест на 26 ноември 2015 г.

Екоорганизации с нов протест на 26 ноември 2015 г.

Природозащитници отново с писмо до премиера Бойко Борисов

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" изпрати отворено писмо до премиера Бойко Борисов с копие до президента Росен Плевнелиев, председателя на Народното събрание Цецка Цачева и главния прокурор Сотир Цацаров, в което се настоява да се вземат спешни мерки за националните паркове Пирин и Рила и Природен парк Витоша.

Природозащитниците припомнят, че има голяма опасност да загубим емблематични защитени територии на България.

В Природен парк Витоша незаконно се разорават площи, залесени от доброволци с фиданки, купени по Оперативна програма Околна среда.  Тези площи учудващо съвпадат с план за разширение на ски съоръженията около Алеко, отменен от Върховния административен съд и Министерство на околната среда и водите.

В Национален парк Пирин се строи лифт извън концесионния договор за ски зона Банско и извън плана за управление на парка, с което една офшорна компания, която не е концесионер, е напът да придобие вещни права во веки веков в изключителна държавна собственост.

Проектите на плановете за управление на националните паркове Пирин, Рила и Природен парк Витоша и режимите, които предвиждат, поставят под заплаха бъдещето на трите защитени територии. Адекватна реакция от институциите, отговорни за тяхното опазване, липсва.

На 11 ноември 2015 г. хиляди граждани излязоха на шествие в София, Пловдив, Варна Русе, Перник и Сливен с призив за опазване на Рила, Пирин и Витоша и заявиха ясно своята воля да продължат протестите, докато не бъдат изпълнени техните четири искания:

  • Спиране строежите на Витоша и Пирин ВЕДНАГА!
  • Уволнение на директорите на Природен парк Витоша и Национален Пирин и другите виновни лица.
  • Връщане на плановете за управление на Витоша, Рила и Пирин за пълна преработка.
  • Държавата да актува всички строежи от концесията в Национален парк Пирин като държавна собственост, както изисква законът. Това ще спре по-нататъшни продажби от концесионера, както се случи с лифтовете на Шилигарника и Платото.

Природозащитниците припомнят, че са изпълнили всички законови действия, и са изразили експертните си мнения по управлението на най-ценната защитена природа на България като сигнали, работни срещи, писма и становища до институциите, както и са призовали към действия тези, които са пряко отговорни. Стотици граждани също са изпратили становища за проектите на планове за управление.

Природозащитниците настояват и за спешна среща за спасяването на последните кътчета незастроена и запазена природа в България.  Те очакват ясни гаранции, че ще се провежда политика на отговорно отношение към природното наследство и перспективите за развитието на качествен туристически продукт, основан на едно автентично природно и културно наследство и събудени за предприемачество местни общности.

До този момент нито една от компетентните институции в лицето на министерствата на земеделието, околната среда и регионалното развитие не реагира на поставените искания. Затова коалицията „За да остане природа в България“ призовава всички граждани да се включат в протестите на 26 ноември 2015 г. (четвъртък) от 18.30 часа, с които ние искаме институциите да дадат отговор на поставените искания.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.