1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Днес болните от бруцелоза животни в село Кочан ще бъдат умъртвени

Днес болните от бруцелоза животни в село Кочан ще бъдат умъртвени

Забранява се движението на животни в селото и в близост до него, както и животинските тържища

Днес ще бъдат умъртвени болните от бруцелоза животни в сатовчанското село Кочан. Това съобщи за AGRO.BG началникът на отдел „Здравеопазване на животните“ към Областната дирекция по безопасност на храните д-р Атанас Григоров. По думите му, тогава на място ще пристигне и екарисажната кола.

Д-р Григоров допълни, че болестта бруцелоза е открита у 20 овце в Кочан по време на редовни изследвания, които се правят всяка година. Взети са кръвни проби на всичките 130 животни в стадото. Няма други заразени такива.

Заради появата на огнище на заразата днес в Областната администрация  в Благоевград се проведе заседание на епизоотичната комисия. На нея се взеха мерки за ограничаване разпространението на болестта. Забранява се движението на животни в селото и в близост до него, както и животинските тържища. Трябва да се ограничи и коленето на овце и кози и обработката на кожите им.

Болестта се разпространява и по крави и кучета. Именно за това ще се изследват и 90-те кучета, които са регистрирани в селото.

ОДБХ – Благоевград и Регионалната здравна инспекция ще започнат информационна кампания в общината. Здравните специалисти са категорични, че човекът също е податлив на заболяването. За това от РЗИ посъветваха хората да се изследват, ако имат съмнения за бруцелоза.

Още следващата седмица ще бъдат унищожени всички млечни продукти в стопанството, от което са болните животни.

Директорът на ОДБХ д-р Стоян Мавродиев призова за ограничаване на купуването на мляко от нерегламентирани за това места.

Най-вероятно заразата е дошла в родопското село от болно животно, закупено от Гърция.

Автор: Ерол Емилов

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.