1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Лимузин и Абердин Ангус са едни от най-икономически рентабилните породи в говедовъдството

Лимузин и Абердин Ангус са едни от най-икономически рентабилните породи в говедовъдството

Има засилен интерес към отглеждането им

Лимузин и Абердин Ангус са едни от най – икономически рентабилните породи през последните години  в говедовъдството. Но стабилен пазар у нас за месото все още липсва. Националната асоциация за месодайно говедовъдство се е заела с нелеката задача  да стабилизира сектора и помогне на фермерите да реализират продукцията си.

И ако Австралия, която е на първо място по износ на месо годишно влага милиарди в наука и развойна дейност за селекция на чистопородни говеда, България се нарежда на едно от последните места.

Отскоро Националната асоциация за месодайно говедовъдство в България придоби лиценз за селекционен контрол на породите Лимузин и Абердин Ангус. Работата им с фермерите за развитие на породите би означавала само едно - сигурни пазари.

Фермите под селекционен контрол от породата Лимузин до момента са 45, от Абердин Ангус са 11.
Причина за силния интерес към породите е начина им на отглеждане и вкусното месо, но за да  намери добър прием в търговските вериги трябва да е от чистопородни говеда, което гарантира качество, обясни доц. Милена Панайотова.

Общото събрание на Националната асоциация за месодайно говедовъдство в България свика в Ловеч общо събрание. На него беше представен отчет за работата на структурата и избран нов 9 членен експертен съвет, в състава на който са досегашниq председател Искра Григорова, доц. д-р Милена Панайотова, зооинженерите Радосвета Петкова и Елена Костадинова и 6  фермери.

В дневния ред на събранието бяха включени дискусии и лекции за състоянието, развитието и перспективите на животновъдния сектор, пазарната ситуация на месо у нас. Проведено беше обучение за правилното управление на пасищата.

Автор: Диана Александрова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.