1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Д-р Дамян Илиев: Два пъти седмично се правят клинични прегледи на животните в граничещите с Турция и Гърция райони

Д-р Дамян Илиев: Два пъти седмично се правят клинични прегледи на животните в граничещите с Турция и Гърция райони

Една от причините за разпространение на бруцелозата е свободното движение на неидентифицирани животни

Ветеринарните доктори към Българска агенция по безопасност на храните постоянно правят прегледи в граничещите с Република Турция и Гърция райони. Това каза д-р Дамян Илиев, изпълнителен директор на БАБХ на пресконференция, където представи епизоотичната обстановка в страната. По думите му, два пъти седмично се проверява здравния статус на животните във фермите в граничещите с южните ни съседи животновъдни обекти. Следи се за клинични признаци на заразни заболявания като заразен нодуларен дерматит (lumpy skin), чиито огнища са в непосредствена близост до българската граница. „Ако не вземем мерки и позволим това заболяване да се разпространи, както това се случи в Гърция, където огнища има и в Серес, и на Халкидики, животновъдството в България и най-вече в пограничните райони ще изчезне. Икономическите щети при едно констатиране на заболяването ще бъдат огромни, заради ограниченията за търговия и транспорт на животни и продукти от тях“, каза още д-р Дамян Илиев.

Той допълни, че са направени срещи и с фермери, и с ветеринарни лекари. Проведено е и обучение на официалните ветеринарни лекари към БАБХ. „Надяваме се, че сме по-подготвени от съседите ни. Взели сме мерки по границата и харчим ресурс, но той е оправдан. Всички са обучени, бяха раздадени и информационни материали. Важно е фермерите да извършват дезинсекция, за да се намали вероятността насекоми да пренесат заразата в страната ни.“ обясни още д-р Дамян Илиев.

Той коментира, че една от причините за разпространение на бруцелозата е свободното движение на неидентифицирани животни. „Приключва Държавната имунопрофилактична програма, по която се взима кръв за изследване на бруцелоза. В село Кочан има доказана бруцелоза и имаме съмнения за други места, но трябва да се потвърдят в Референтната лаборатория. Там, където имаме съмнения, отново взимаме кръв“, каза д-р Илиев и допълни, че животните, които са показали доказана бруцелоза се евтаназират и след 45 дни фермите биват отново изследвани. „Не си позволяваме при съмнителни резултати да пристъпваме веднага към евтаназия, а вземаме ограничителни мерки“, посочи изпълнителният директор на БАБХ. 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.