1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Сделките със земя изместват кредитирането

Сделките със земя изместват кредитирането

Неокрупнените малки парцели носят все по-ниска доходност

Тенденция за продажба на малки парцели с цел набиране на средства за започване на нов бизнес, отчетоха от компанията за купуване и наемане на земя Агрион. За собствениците продажбата на малък парцел в неатрактивен регион, за който са получавали несигурна рента през годините, се оказа по-атрактивен вариант за осигуряване на финансови средства, отколкото тегленето на кредит от банка или фирма за бързи кредити, посочват експертите.

Сделката се реализира бързо, реално собственикът не се ангажира с плащането на лихва, не се начисляват и други такси и комисионни, характерни за традиционното кредитиране. Освен това няма ограничения, свързани с целта на получените средства, както е при кредита и документалното доказване на доходите на кредитоискателя. За последната една година Агрион се наложи като най-бързо развиващата се фирма, специализирана в купуването и наемането на земеделска земя с 24 офиса в цялата страна.

„Нашите клиенти попадат на некоректни арендатори, наплашени са от псевдопосредници, а малките неокрупнени имоти носят все по-ниска доходност. Така най-логичният вариант е да продадат сега”, коментираха експертите. Именно проблемите с изплащането на рентата е един от основните мотиви за продажба, особено когато става дума за малки парцели или за такива с много наследници. Оказва се, че не са малко случаите, в които  няма подписан договор, а само устна договорка с арендатора за стопанисването на имота, а често рентата се плаща в произведена продукция или с голямо закъснение. Това също обезкуражава собствениците да управляват активно земята, посочиха от Агрион.  Компанията се занимава и с арендуване на земя като предлага авансово изплащане на рентата за година напред.

Като цяло на първичния пазар на земя преобладават „трудните сделки”, а продажбата за повечето хора се приема като краен вариант. Преобладават сделките с малки парцели до 10-15 дка. Когато не става дума за бизнес начинания, най-често собствениците  използват спечелените средства от земята си като покриват свои спешни разходи – за лечение при по-възрастното поколение или за заминаване в чужбина, показват данните на „Агрион”.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.