1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. В Швейцария искат горна граница за директните плащания

В Швейцария искат горна граница за директните плащания

Сдружението на дребните фермери настоява за преразпределение на сумите

Да се въведе горна граница за директните плащания за големите земеделски стопанства. За това настоява Сдружението на дребните фермери в Швейцария.

По данни на Сдружението все повече стопанства получават ежегодно над 150 хиляди швейцарски франка. През 2013 година броят им е бил над 1029, а година по-късно – 1310. Тази тенденция не бива да продължава, защото тя принуждава фермерите да обработват все повече земя, което води до фалит на малките и средни стопани.

По тази причина Сдружението настоява горната граница за държавни субсидии да бъде 150 хиляди франка. Този лимит отговарял и на желанието на потребителите, които търсят стоки от регионални и малки производители. Освен това се поставя и искането за преразпределение на сумите. В момента за площи до 60 хектара се плаща по базисна сума от 900 франка на хектар. Сдружението предлага помощите да се степенуват, като за първите 10 хектара да се получават по 1350 франка, за следващите 10 – по 810 и за площи от 20 до 30 хектара – по 270 франка, а над 30 хектара вече да не се плаща базисна премия.

По този начин над 40 000 стопанства в Швейцария, т.е. близо две трети от всички, ще получават по-големи директни плащания, са изчислили от Сдружението. Реформата щяла да подкрепи малките и средни фермери, които са гръбнакът на швейцарското земеделие.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.