1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Водните количества на реките в по-голяма част от страната са около праговете за високи води

Водните количества на реките в по-голяма част от страната са около праговете за високи води

Значително повишение се наблюдава при поречието на р. Янтра

През денонощието (от 8 ч. на 4 до 8 ч. на 5 февруари) нивата на повечето от наблюдаваните реки в страната са се повишили или са се запазили без съществено изменение. За това информираха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите.

Значително повишение се наблюдава при поречието на р. Янтра, на отделни пунктове в Черноморския басейн и в басейна на Арда, вследствие на валежите от дъжд. Водните количества на реките в по-голяма част от страната са около праговете за високи води. Около прага за средни води е средното течение на р. Марица при Пловдив. Около прага за ниски води са р. Черни Вит при с. Черни Вит, отделни Южночерноморски реки и горното течение на р. Марица.


Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ са:
Дунавски басейн: колебания от - 15 см до + 13 см
Черноморски басейн: колебания от - 14 см до + 66 см
Източнобеломорски басейн: изменения от - 9 см до + 54 см
Западнобеломорски басейн: колебания от - 6 см до + 7 см
Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН в
Дунавския басейн днес ще има незначителни повишения на водните нива в целия водосбор. Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира, че водните количества на 6, 7 и 8 февруари ще бъдат около и над средната многогодишна стойност и под прага за внимание. Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира за 6, 7 и 8 февруари, че водните количества ще бъдат около и над средно многогодишната стойност. Повишения се очакват днес и утре, отначало в горните части на водосбора, след това и в долните части. Водните количества на наблюдаваните станции ще бъдат под прага за внимание. Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира, че в долното течение на реката водното количество на 6, 7, 8 и 9 февруари ще бъде над средно многогодишната стойност. По-значителните повишения ще има днес и утре в горните части на водосбора, а след това и в долната част. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.
Черноморски басейн: очакват се повишения на водните нива в Южночерноморските реки (Ропотамо, Дяволска, Велека, Резовска) .
Източнобеломорски басейн: днес ще се повишават нивата в целия басейн. По-значителни повишения се очакват както следва:
- днес – в притоците на р. Марица  (Сазлийка, Харманлийска) и р. Тунджа (Мочурица) в средното и долно течение
- днес и в следващите два дни – в средното и долно течение на р. Тунджа и р. Марица.
Системата за ранно предупреждение на НИМХ – БАН прогнозира за водосборите на реките Марица и Тунджа, че водното ниво на р. Тунджа при Воденичане е достигнало жълтия праг за предупреждение и през следващите дни ще се задържи над него. Системата за ранно предупреждение прогнозира, че не се очаква нивото на река Арда за достигне праговете за предупреждение.
Западнобеломорски басейн: През следващите дни не се очакват съществени изменения на речните нива във водосбора.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.