1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Започва понижение на речните нива

Започва понижение на речните нива

В по-голямата част от страната водните количества са около праговете за високи води

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ – БАН) днес и утре няма да вали, а в сряда от запад ще започнат валежи от дъжд. Очакваните количества са от 3-10 л/кв.м. От 8 ч. на 6 до 8 ч. на 7 февруари нивата на повечето от наблюдаваните реки в страната са се понижавали. Повишения на нивата са отчетени в долните течения на р. Русенски лом (Дунавски басейн) и долното течение на р. Марица и р. Харманлийска (Източнобеломорски басейн). В по-голямата част от страната водните количества са около праговете за високи води. Около прага за средни води са средното течение на р. Искър, Южночерноморските реки и р. Места. Около прага за ниски води e на р. Черни Вит при с. Черни Вит и горното и средно течение на р. Марица.

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ са:

Дунавски басейн: колебания на речните нива от - 28 см до + 21 см

Черноморски басейн: колебания от - 35 см до + 5 см

Източнобеломорски басейн: измененията са от - 15 см до + 40 см

Западнобеломорски басейн: колебания от - 9 см до + 4 см

Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН в

Дунавския басейн днес нивата ще се понижават или ще останат без съществена промяна. Във вторник  и сряда са възможни краткотрайни повишения на нивата вследствие на снеготопене. От вечерните часове на 10.02 ще започнат повишения на нивата в целия басейн вследствие на прогнозирани валежи. Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира, че водните количества днес ще бъдат около и над средната многогодишна стойност, но бъдат под прага за внимание. Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира за 8, 9 и 10 февруари, че водните количества ще бъдат около и над средно многогодишната стойност. Нивата ще се понижават, но ще бъдат под прага за внимание. Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира, че в долното течение на реката на 8, 9, 10 и 11 февруари водното количество ще бъде над средно многогодишната стойност. От днес водните нива в целия водосбор ще се понижават до вечерните часове на 10.02, когато вследствие на прогнозираните валежи нивата ще започнат отново да се повишават отначало в горните части на водосбора. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Черноморски басейн:  днес нивата ще се понижават в целия басейн. Във вторник и сряда са възможни краткотрайни повишения на нивата на Добруджанските и Северночерноморските реки вследсвие на снеготопене.

Източнобеломорски басейн: днес нивата на реките плавно ще се понижават. Утре и в сряда са възможни краткотрайни повишения в планинските участъци на реките вследствие на снеготопене. От вечерните часове на 10.02 ще започнат повишения на нивата на реките в целия басейн. По-съществени повишения се очакват в горното течение на р. Арда и целия водосбор р. Върбица. Системата за ранно предупреждение на НИМХ – БАН прогнозира за водосборите на реките Марица и Тунджа, че водното ниво на р. Тунджа при Воденичане се понижава. Ще се задържи над жълтия праг до обедните часове днес. Системата за ранно предупреждение прогнозира за водосбора на река Арда, че водното количество на р. Черна при Смолян има вероятност да достигне жълтия праг за предупреждение във вечерните часове на 10 февруари. Водното количество на р. Елховска при Рудозем има вероятност да достигне жълтия праг за предупреждение във вечерните часове в сряда. Водното количество на р. Върбица при Златоград има вероятност да достигне жълтия праг за предупреждение във вечерните часове на 10 февруари.

Западнобеломорски басейн: днес нивата в басейна ще се понижават или ще останат без съществена промяна. На 9 и 10 февруари са възможни краткотрайни повишения на нивата вследствие на снеготопене. От вечерните часове в дряда ще започнат повишения на нивата вследствие на прогнозираните валежи.

В направените прогнози не се отчита работата и ретензионната способност на хидротехническите съоръжения.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.