1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Възможни са краткотрайни повишения на речните нива

Възможни са краткотрайни повишения на речните нива

Водните количества на реките в по-голямата част от страната са около праговете за високи води

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ – БАН) днес в сутрешните часове в крайните югоизточни райони все още ще има валежи, но те бързо ще спрат. Количествата ще са до 2-3 л/кв.м. През нощта срещу петък от югозапад ще започнат нови превалявания. Количества в западните и южните райони ще са от 1-5 л/кв.м, в планините на Южна България – до10-12 л/кв.м. В петък ще превали на много места, но предимно слабо, до 1-5 л/кв.м, в югоизточните райони – до 10-12 л/кв.м. След временно спиране, през нощта срещу събота отново ще превали. В северозападната половина от страната – до 1-5 л/кв.м, в югоизточната – до 5-10, в крайните югоизточни райони – до 15-18 л/кв.м. В събота на много места ще превалява , с прекъсвания, предимно до 1-5 л/кв.м, само на отделни места до 10 л/кв.м.

От 8 ч. на 9 до 8 ч. на 10 февруари нивата на повечето от наблюдаваните реки в страната са се понижавали. Незначителни повишения са отчетени в средното течение на р. Искър, в горното и в долното течение на р. Черни Вит и горното течение на р. Янтра (Дунавски басейн). По-значителни повишения са регистрирани в средното течение на р. Янтра, р. Осъм (Дунавски басейн) и р. Луда Камчия (Черноморски басейн). Водните количества на реките в по-голямата част от страната са около праговете за високи води. Около прага за средни води са долното течение на р. Места. Около прага за ниски води са горното течение на р. Марица и южночерноморските реки.

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ са:

Дунавски басейн:
колебания от - 10 см до + 22 см
Черноморски басейн: колебания от - 12 см до + 12 см
Източнобеломорски басейн: изменения от - 12 см до + 11 см
Западнобеломорски басейн: колебания от - 7 см до + 8 см

Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН в

Дунавския басейн
днес в резултат на сутрешните валежи ще има краткотрайни незначителни повишения на нивата на реките в почти целия басейн. След обяд на 12 февруари се очакват повишения на нивата на реките, западно от р. Огоста. Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира, че водните количества на 11 и 12 февруари ще бъдат около и под средната многогодишна стойност. Днес ще има незначителни повишения на речните нива в басейна. Водните количества ще бъдат под прага за внимание. Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира за 11, 12 и 13 февруари, че водните количества ще бъдат около и над средно многогодишната стойност. Краткотрайни и незначителни повишения на нивата ще има на 12.02. Водните количества ще бъдат под прага за внимание. Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира, че в долното течение на реката водното количество днес, на 12, 13 и 14 ще бъде над средно многогодишната стойност. През следващите 2-3 дни са възможни краткотрайни повишения във водосбора. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Черноморски басейн:
Днес са възможни краткотрайни незначителни повишения на нивата на реките в басейна. След обяд в петък се очакват повишения на водните нива в целия водосбор, като по-значителни ще бъдат повишенията на нивата на южночерноморските реки.

Източнобеломорски басейн:
Очаква се речните нива днес да се повишат незначително. По-съществени повишения се очакват утре в горното и средното течение на р. Тунджа (както и на притока й р. Мочурица), в горните течения на р. Арда, р. Върбица, р. Крумовица и целия водосбор на р. Бяла.

Системата за ранно предупреждение на НИМХ – БАН прогнозира за водосборите на реките Марица и Тунджа, че водното ниво на р. Мочурица при Воденичане на 12.02 ще бъде около и над жълтия праг за предупреждение, като ще се задържи така до 14 февруари. Системата за ранно предупреждение прогнозира за водосбора на река Арда, че водното количество на р. Черна при Смолян има вероятност да достигне жълтия праг за предупреждение през нощта и в сутрешните часове на 11 февруари и вечерните часове на 12. Водното количество на р. Елховска при Рудозем има вероятност да достигне жълтия праг за предупреждение през нощта и в сутрешните часове днес. Водното количество на р. Върбица при Златоград има вероятност да достигне жълтия праг за предупреждение през нощта и в сутрешните часове днес.

Западнобеломорски басейн:
нивата в басейна днес ще се понижават или ще останат без съществена промяна. По-съществени повишения в долното течение на р. Струма и р. Места ще има на 12 и 13 февруари.

В направените прогнози не се отчита работата и ретензионната способност на хидротехническите съоръжения.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.