1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Област Враца няма проблем с осигуряването на свободна паша

Област Враца няма проблем с осигуряването на свободна паша

По-малко от една пета от пасищата попадат в стопанства, кандидатствали за подкрепа

Област Враца няма проблем с осигуряването на пасища за стопанските животни по селата. Това сочи статистиката на 10 общини. Драстично е намалял и броят на животните, които се нуждаят от свободна паша. Врачанското село Згориград е пример за това.

По-малко от една пета от пасищата попадат в стопанства, кандидатствали за подкрепа. В село Згориград няма обработваеми земи заради планинския характер на населеното място. Към момента в селото има около 250 кози и 80 овце.

Изобилието от ниски планински и полу-естествени ливади и алпийски пасища традиционно е било използвано за животновъдството в района, особено за отглеждането на овце и кози.

Българските стопани, управляващи пасища могат да кандидатстват за единни плащания на площ (63 евро/ха), за плащания за необлагодетелствани райони (90 евро/ха) и за агроекологични плащания за земеделски земи с висока природна стойност (131 или 155 евро/ха). Тази подкрепа е само за регистрираните фермери. В района на Западна Стара планина обработваемите земи са едва 8%.

 Автор: Йордан Манчев

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.