1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. По-малко от 1 % от иглолистните култури на територията на Лесозащитна станция – Пловдив са засегнати от борова процесионка

По-малко от 1 % от иглолистните култури на територията на Лесозащитна станция – Пловдив са засегнати от борова процесионка

Боровата процесионка е най-разпространеният вредител по иглолистните култури

"По-малко от 1 % от иглолистните култури на територията на Лесозащитна станция – Пловдив са засегнати от борова процесионка”, това каза инж. Пенчо Дерменджиев, директор на Лесозащитна станция - Пловдив. Той показа на място борови култури, нападнати от вредителя на територията на Държавно горско стопанство – Карлово.   

Боровата процесионка е най-разпространеният вредител по иглолистните култури. Наблюдава се като лястовиче гнездо в клоните на дървото, в което се излюпват ларви на насекомите, които се хранят единствено с игличките на дърветата. Боровата процесионка нанася вреди на дървото, но не трайни, защото подлежи на третиране. Има два начина на ограничаване на разпространението на вредителя  – механичен и авиобиологичен. На база на проверките, които се правят от специалистите се определя дали нападението е силно или слабо. При слабо нападение се използва механична борба, която експертите демонстрираха на терен. Тя представлява изрязване и унищожаване на гнездата на процесионката. Авиобиологичната борба е ефикасен метод за регулиране на степента на нападенията и ограничаване на разпространението на процесионката при по-сериозно нападение.

"В момента, заради стадия си на развитие, боровите процесионки, които по това време са още гъсеници, се намират в земята и не се прибягва до пръскане. Методът се прилага в периода август-септември, когато може успешно да отстрани вредителите на повърхността", допълни  инж. Дерменджиев.

Боровите гори в региона не са застрашени от унищожаване или изчезване от боровата процесионка. Този вредител се наблюдава всяка година. "През 2016 г. за третиране срещу боровата процесионка са предвидени едва 11 000 декара. Миналата година третирането е било на два и половина пъти повече площи", подчерта директорът като показа нагледно ефекта от авиоборбата на третирана гора в района.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.