1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. 23,5 млн. лева за превенция от наводнения в Черноморския регион

23,5 млн. лева за превенция от наводнения в Черноморския регион

Съчетават се управлението на риска от наводнение с управлението на речните басейни

Инвестиции на стойност 23 милиона и 500 хиляди лева предвижда Планът за управление на риска от наводнения за Черноморския район. Вложението е за периода между 2016-та и 2021 година.

Планът, който вече е публикуван за обществено обсъждане на страницата на екологичното министерство, предвижда превенцията и защитата на населението. Той ще се финансира от национални и международни източници – републикански и общински бюджети, както и от Оперативна програма „Околна среда 2014-2020“, фонд „Солидарност“ и частни инвеститори.

В плана за управление са предвидени конкретни мерки за превенция и защита от наводнения в 45 районa със значителен потенциален риск. Той разглежда всички аспекти на управлението на риска, като акцентът е върху защитата, включително прогнозите за наводнения и системите за ранно предупреждение. Отчитат се характеристиките на района за басейново управление на водите за периода от 2016 до 2021 година. От ведомството посочват, че плановете за управление на риска от наводнения са нов инструмент не само за България, но и за Европа, който тепърва ще се развива. Съчетават се управлението на риска от наводнение с управлението на речните басейни. Първият етап от Директивата за наводненията изисква да бъдат разгледани значими минали бедствия, след което да бъде изготвена предварителна оценка на риска в уязвимите райони. Вторият етап от плановете за управление включва басейновите дирекции да изработят карти на районите под заплаха и риск от наводнения.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.