1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Нивата на реките ще се понижават или ще останат без съществена промяна

Нивата на реките ще се понижават или ще останат без съществена промяна

Нивата на реките в по-голямата част от страната са около праговете за високи води

Днес  няма да има валежи. През нощта срещу сряда на отделни места в северозападната половина от страната ще превали слаб дъжд. В сряда сутринта валежи от дъжд ще има и на места в северозападната половина от страната, а през втората половина от деня - в югоизточната. Сумарните количества ще са между 5 и 10 л/кв.м, в отделни райони до 12-15 л/кв.м. През нощта срещу четвъртък валежите ще спрат. В четвъртък няма да вали.

През денонощието (от 08:00 часа на 21.02. до 08:00 часа на 22.02) нивата на повечето от наблюдаваните реки в страната са се понижавали. По-значителни повишения  са отчетени за р. Янтра при Каранци +46 см (Дунавски басейн). Нивата на реките в по-голямата част от страната са около праговете за високи води. Около прага за средни води са р. Черни Вит при с. Черни Вит (Дунавски басейн), южночерноморските реки и горното средно течение на р. Марица (Източнобеломорски басейн).

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ са:

Дунавски басейн: от -16 см до +46 см;

Черноморски басейн: от -10 до +1 см;

Източнобеломорски басейн: от -13 см до +7 см;

Западнобеломорски басейн: от -5 см до +5 см.

На основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН в Дунавския басейн днес и през следващите два дни нивата на реките ще се понижават или ще останат без съществена промяна. На 24 и 25.02 във водосбора на р. Русенски Лом се очакват краткотрайни незначителни повишения вследствие на валежи.

Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира водни количества на 23, 24 и 25.02 над средната многогодишна стойност. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира водни количества за 23, 24 и 25.02 около и над средномногогодишната стойност. На 24 и 25.02 са възможни незначителни повишения. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира водно количество в долното течение на реката на 23, 24, 25 и 26.02 ще бъде над средномногогодишната стойност. През следващите 3-4 дни не се очакват съществени изменения на водните нива. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

В Черноморския басейн днес и през следващите два дни нивата на реките в басейна ще се понижават или ще останат без съществена промяна. На 24 и 25.02 се очакват краткотрайни незначителни повишения на нивата на Добруджанските реки, в горните течения на р. Провадийска и р. Камчия и на южночерноморските реки.

В Източнобеломорския басейн днес и през следващите два дни нивата на реките  ще се понижават или ще останат без съществена промяна. На 24 и 25.02 се очакват краткотрайни незначителни повишения на нивата на реките в долното течение на  Марица и в средното и долното течение на  Тунджа.

Системата за ранно предупреждение за водосборите на реките Марица и Тунджа на НИМХ-БАН прогнозира:

Водното ниво на река Мочурица при Воденичане се очаква да достигне до жълтия праг на предупреждение в ранните часове на 26.02.

Системата за ранно предупреждение за водосбора на река Арда на НИМХ-БАН прогнозира: Водните количества ще са под праговете за предупреждение.

В Западнобеломорския басейн днес и през следващите два дни нивата на реките в басейна ще се понижават или ще останат без съществена промяна.

В направените прогнози не се отчита работата и ретензионната способност на хидротехническите съоръжения.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.