1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Десислава Танева взе участие в Националния консултативен съвет по животновъдство във Велико Търново

Десислава Танева взе участие в Националния консултативен съвет по животновъдство във Велико Търново

Една от обсъжданите мерки за подкрепа на сектора е отпадането на Руското ембарго

Десислава Танева участва в Националния консултативен съвет по животновъдство, който се провежда във Велико Търново.

Държавата е в готовност да отпусне финансова помощ за сектор “Животновъдство”, съобщи във Велико Търново министърът на земеделието и храните Десислава Танева. Тя припомни, че в средата на март се е провело заседание на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство в Брюксел, пише dariknews.bg.

Една от обсъжданите мерки за подкрепа на сектора е отпадането на Руското ембарго и полагането на усилия за дипломатически разговори в тази насока, посочи Танева. Искането на всички страни членки за отпускане на финансов пакет за подпомогне не е било одобрено.
„Към момента няма анонсиран европейски пакет за подкрепа. Всички искахме това, но не го получихме. Това, което комисията анонсира, подлежи на дебат юни месец и ако се вземат решения, съответните регламенти ще подлежат на изменение. Това е решение, което не може да стартира веднага, но ние имаме право да дадем държавна помощ”, посочи Десислава Танева.

Тя поясни, че държавната помощ ще бъде отпусната по инструмента „de minimis”. Според земеделския министър решаването на проблемите в сектор „Животновъдство” може да стане единствено ако Европейския съюз започне да излиза от кризата. Танева бе категорична, че няма как при свободно движение на стоки, капитали и продукция, да се очаква ситуацията в България да е по-различна от тази в общността.

По нейни думи в голяма част от страните от Европейския съюз има провинции, които са блокирани заради протести на земеделски производители. „Благодаря на целия бранш за диалога, който имаме, за разбирането, ясно осъзнавайки те в каква криза са и в какво положение са”, допълни Десислава Танева.

Земеделският министър посочи, че в 13 страни от Европейския съюз ситуацията в сектор „Животновъдство” е по-зле, отколкото у нас. Тя заяви, че кризата се дължи на спада на приходите от повечето земеделски суровини. Причина за това е наложеното Руско ембарго в края на 2014 година.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.