1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Германия иска премахване на срока на годност при дълготрайните храни

Германия иска премахване на срока на годност при дълготрайните храни

Това ще намали драстично разхищението на храна

Да не се отбелязва срокът на годност при дълготрайните храни поиска германският министър на земеделието Кристиян Шмит. Според него това ще намали драстично количеството хранителни отпадъци.

До няколко месеца Европейският съюз трябва да изработи регламент, който да задължи страните-членки да редуцират изхвърлените на боклука храни, голяма част от които са все още годни за консумация. "Изхвърляме непрекъснато храна, защото производителите се презастраховат и слагат прекалено кратък срок на годност", изтъкна министър Шмит по този повод.

При здрава опаковка и добро съхранение повечето дълготрайни продукти, като ориз, макарони, чай и подправки например, могат да се консумират и след изтичане на посочения срок. Шмит предлага също така да се използват "интелигентни опаковки", които с помощта на електронни сензори да показват дали съдържанието става за ядене. Такива разработки вече съществуват, но все още не се прилагат в хранителната индустрия.

По данни на германското министерство на земеделието, в страната ежегодно се изхвърлят 11 милиона тона хранителни продукти, от които повече от половината са от домакинствата. В Европейския съюз тези отпадъци са около 100 милиона тона, т.е. близо една трета от това, което жителите на Стария континент изяждат за година.

Франция вече въведе закон, който задължава търговците да даряват непродадени стоки на социални институции, или да ги дават за преработка за храна за животни. В Германия такава регулация засега не се предвижда.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.