1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Изложба "Голямото завръщане" в Регионалния природонаучен музей, Пловдив

Изложба "Голямото завръщане" в Регионалния природонаучен музей, Пловдив

Снимка:

Експозицията се открива днес от 18:30 часа и ще продължи до 22 май

В продължение на месец жителите и гостите на Пловдив ще могат да се запознаят с експозицията, която е съорганизирана от Зелени Балкани, Организационния комитет на Първата национална конференция по реинтродукция на консервационно значими видове в България и Природонаучния музей, Пловдив. Изложбата се открива днес, 22 април от 18:30 часа и ще продължи до 22 май 2016 г. Зелени Балкани работи по серия проекти за реинтродукции на белошипа ветрушка, лешояди и ловен сокол, като значима част от тези дейности са подкрепени от програма LIFE на Европейския съюз. 

За първи път в България се прави опит да бъде показана връзката между изкуството, науката и опазването на дивата природа. Изложбата, като част от един по-мащабен проект, има за цел да покаже именно това. Тя съпътства Първата национална конференция по реинтродукция на консервационно значими видове в България, , която се проведе през месец ноември 2015 г. в Биологическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски". Конференцията бе организирана благодарение на съвместната работа на няколко държавни институции и неправителствени организации - Софийски Университет "Св. Климент Охридски", федерация на природозащитни сдружения "Зелени Балкани", "Фонд за дивата флора и фауна", издателство "Пенсофт" и национална Художествена Академия. Събитието се проведе под патронажа на Министерство на Околната среда и водите.

Всички видове растения и животни, които са обект на подобни проучвания и дейности, са показани в изложбата. Тя поставя акцент върху проблема за ролята на художникът, който се стреми към намирането на баланс и хармония между необходимото точно следване на натурата и своя собствен артистичен подход. В нея са събрани голям брой илюстрации, публикувани в научни издания, плакати, брошури и други информативни материали, както и нови, непоказвани до сега произведения. Показани са работи на съвременни български илюстратори, поставили основите на научната илюстрация у нас. Редом с тях са представени и техни по-млади последователи, чиито принос в същата област вече е не по-малък.

Възможност за участие в изложбата бе предоставена и на други автори, посредством организирането на конкурс. Той също бе озаглавен "Голямото завръщане" и се проведе през м. октомври. Конкурсът успя да вдъхнови голям брой хора, както художници, така и любители, за които рисуването е по-скоро хоби. В него се включиха над 40 автори с повече от 60 произведения. Победителите са разпределени в две групи по 12 произведения.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.