1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Министър Танева: До края на седмицата ще бъдат преведени 455 млн. лв. на над 49 000 земеделски производители по зелените плащания

Министър Танева: До края на седмицата ще бъдат преведени 455 млн. лв. на над 49 000 земеделски производители по зелените плащания

В хода на Кампанията по директни плащания на площ има заявени над 2 213 000 хектара площи за подпомагане

До края на седмицата ще бъдат преведени 455 млн. лв. на над 49 000 земеделски производители по зелените плащания. Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева пред журналисти в град Русе. Тя присъства на официалното откриване на  реновирания офис на Общинска служба „Земеделие” в село Иваново, област Русе.  Министър Танева съобщи, че в хода на Кампанията по директни плащания на площ има заявени над 2 213 000 хектара площи за подпомагане, над 62 330 са кандидатите към момента, като 33 хиляди от заявленията са приключени. Тя подчерта, че темпът на заявените площи и на подадените заявления тази година е по-висок от този през 2014 г. и 2015 г.  „Предстои да актуализираме базата данни с правни основания, което дава възможност да се заявяват площи за подпомагане с общинския поземлен фонд и държавния поземлен фонд, чиито процедури приключиха след 15 февруари 2016 г. Целта е да дадем максимална възможност на животновъдите да заявяват площите си“, каза още министър Танева. 

„Следващата година ще повишим административния капацитет на службите по земеделие, така че да разполагат с  по-добра техника, която да обслужва по-бързо земеделските производители“, уточни Десислава Танева. Тя подчерта, че Община Иваново е на второ място по одобрени и реализирани проекти по Програмата за развитие на селските райони за област Русе. Министър Танева изтъкна, че по инвестиционните мерки в стария програмен период в област Русе са усвоени над 120 млн. лв. „Повече от 61 млн. лв. са за замеделските производители,  а с над 58 млн. лв. са подобрени условията за живот за гражданите на селски общини в областта “, допълни още Танева.

При посещението си в Област Русе днес министърът на земеделието и храните Десислава Танева присъства и на официалното откриване на обновеното читалище „Христо Ботев – 1927г.” в село Новград. „Читалищата са единствените места за социален живот в нашите села“, каза още тя. Читалището е рехабилитирано и модернизирано по Програма за развитие на селските райони 2007-2013 г.  В село Ценово, министър Танева взе участие и в официалната церемония по откриването на „Парк за отдих в с. Ценово” по проект „Красива България”.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.