1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Проект на Коалиция за климата – България дава решения за преодоляване на негативните ефекти от климатичните промени

Проект на Коалиция за климата – България дава решения за преодоляване на негативните ефекти от климатичните промени

Едно от достиженията на проекта е корекция на измерване на данните за ВЕИ у нас

Над 170 страни подписаха вече споразумението за климата от Париж – процесът стартира миналата седмица в Ню Йорк и ще продължи една година, обявиха в сряда на пресконференция в БТА представители на Коалиция за климата – България. В много държави, включително и България, споразумението трябва да бъде ратифицирано от националните парламенти. От българска страна то е подписано от Президента Росен Плевнелиев.
 
България трябва да се адаптира към промените в климата, а тази задача твърде дълго изостава от държавните приоритети –  продължаваме да нямаме стратегия за климатична адаптация, която ще даде рамка и посока за действие, подчерта Борислав Сандов от Коалицията.  Проектът на коалиция за климата –България (ККБ) цели това – да обедини сили и да помогне страната ни да има адекватно държавно поведение в областта на климата.
 
Едно от достиженията на проекта е корекция на измерване на данните за ВЕИ у нас. Коалицията е установила, че страната ни е включила цялото количество добит дървен материал, от което е извадено единствено частта, отишла за мебелно производство, за да докаже, че постигнала целите си за ВЕИ до 2020 г. Малинка Николова от Българска соларна асоциация съобщи, че е подготвена жалба до Еврокомисията, за да се коригират данните и секторът на ВЕИ да продължи да се развива.
 
„След проучване на проблема имаме сериозни подозрения, че дерогацията за България по директивата за търговия с емисии не работи и в този случай също е възможно да подаваме на ЕК неверни данни. Това може да провокира спирането на дерогацията и рязко поскъпване на тока“, предупреди Георги Стефанов от WWF.
 
Коалицията е внесла и становище с предложение за законодателни промени за премахване на скритите субсидии за въглища – непрекъснато се говори за финансиране на „зелената енергия“, но много по-големи са субсидиите за „кафявата енергия“ – въгледобивния сектор, каза Стефанов. Задължение на България е този елемент да отпадне, но никой дори не говори за това.
 
ККБ предлага нова, амбициозна енергийна стратегия за България до 2050 г. В рамките на проекта е изработено и предложение за либерализация на малките ВЕИ, тъй като процедурата за тях в момента е твърде дълга и усложнена. Коалицията е създала и първия доклад за превенция на грийнуошинг за българския неправителствен сектор.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.