1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Промените в размера на подпомагане по мярка 10 "Агроекология и климат" са недопустими без одобрение от ЕК

Промените в размера на подпомагане по мярка 10 "Агроекология и климат" са недопустими без одобрение от ЕК

Комисарят по земеделие Фил Хоган отговори на поставените въпроси от НСЗКБ, относно проблемите при прилагане на мярката

Националният съюз на земеделските кооперации в България (НСЗКБ) получи отговор на поставените въпроси, относно проблемите при прилагане на мярка 10 „Агроекология и климат“ по Програма за развитие на селските райони  2014-2020 г. В отговора, Комисарят по земеделие Фил Хоган категорично потвърждава, че промените в размера на подпомагане по мярката са недопустими без одобрение от ЕК.

Според НСЗКБ през месец август 2015 г. Министерство на земеделието и храните измени наредбата по Мярка 10, без обществено обсъждане, чрез друга наредба, като добави пред размера за подпомагане „в размер до“, вместо „в размер на“. С това си действие Министерството създаде предпоставка хиляди земеделски стопани да бъдат ощетени, като получат субсидия в неясен и неуточнен размер. Промените бяха извършени след края на приема на заявленията за подпомагане за Кампания 2015 г. Липсата на публична информация и позиция от страна на УО на Програмата към Министерството на земеделието наложи допитване директно до Европейската комисия от страна на НСЗКБ.

От националния съюз твърдят, че към днешна дата и 15 дни преди края на Кампания 2016 все още няма нито писма за одобрение на кандидатите (срокът по Наредба беше до края на ноември 2015 година), нито яснота за плащанията. В последните дни стана ясно, че Министерство на земеделието и храните планира да разплати на кандидатите по направление „Поддържане на местообитанията на зимуващите видове гъски и Ливадния блатар в обработваеми земи с орнитологично значение“ средства за половината площи, с мотив, че плащането е само за площите засети с есенни култури, което е прецедент, а до момента подобна практика не е прилагана. Нормативното основание за това решение също не е представено от страна на МЗХ, поради което от НСЗКБ ще бъде изпратено повторно запитване и сигнал до Европейската комисия за непрозрачното прилагане на ПРСР в България. Националната асоциация на зърнопроизводителите също се обяви против намерението на МЗХ да разплати само площите с есенници, с мотива, че подобно прилагане до момента не е имало и такава хипотеза няма разписана нито в Наредбата по мярката, нито в ПРСР 2014-2020 г.

Националният съюз на земеделските кооперации в България (НСЗКБ) сигнализира не веднъж институциите за многобройните проблеми при прилагането на една от най-важните мерки в ПРСР 2014-2020 г., която е пряко свързана с подобряване на екологията и климата в България. С действията от страна на МЗХ се поставят под риск и средствата от националния бюджет на България, поради възможността за завеждане на многобройни съдебни искове от страна на фермерите. По поставените проблеми е получен отговор само от Европейската комисия, в лицето на Комисар Фил Хоган. От страна на МЗХ и до момента няма официален отговор, нито позиция.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.