1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Регистриран е случай на нодуларен дерматит в Кюстендилска област

Регистриран е случай на нодуларен дерматит в Кюстендилска област

Мерки ще бъдат взети в най-кратки срокове

Регистриран е първи случай на нодуларен дерматит в област Кюстендил, потвърдиха от пресцентъра на Агенцията по безопасност на храните, пише dariknews.bg. Става дума за животно от стопанство в с. Бураново, община Кочериново, което е дало положителна проба. Мерки ще бъдат взети в най-кратки срокове.

По-рано днес, Българска агенция по безопасност на храните обяви, че въвежда извънредни правила при транспорт, преработката и реализацията на месо и мляко и произведените от тях продукти, заради заразния нодуларен дерматит. Те са в изпълнение на Решение на Европейската комисия относно някои защитни мерки срещу болестта заразен нодуларен дерматит в България.

Клането на едри преживни животни (ЕПЖ) от животновъдни обекти в Северна България, ще се извършва в месодобивни предприятия, на територията на същата или съседна област. Клането в Южна България се осъществява в месодобивни предприятия в същата област, а при липсата на такова предприятие в съседна, с изключение на областите с установени огнища на Заразен нодуларен дерматит. Клането на едри преживни животни от областите Благоевград, Кюстендил, Пловдив, Хасково и Стара Загора ще се осъществява в месодобивни предприятия на територията на съответната област, а върху месото на закланите животни ще се поставя специална здравна маркировка. Месните заготовки трябва да сa с идентификационна маркировка с форма "диамант". Прясното месо и месните заготовки от ЕПЖ, произведени на територията на страната могат да се реализират свободно, с изключение на месото и месните продукти от областите с установени огнища на заразен нодуларен дерматит. Прясното месо, добито от ЕПЖ от областите Благоевград, Кюстендил, Пловдив, Хасково и Стара Загора и месните заготовки, произведени от такова месо могат да се реализират само на територията на страната.

Месните продукти, преминали обработка и са произведени от месо, добито от ЕПЖ, отглеждани и заклани на територията на областите с установени огнища на ЗНД могат да се реализират само на територията на страната с търговски документи и поставена идентификационна маркировка "диамант". Месни продукти от тези области, които са запечатани в херметически съдове и консерви могат да се реализират в други страни, като се придружават от сертификат по системата "TRACES".

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.